Proiectele privind restaurarea si punerea in valoare a zonei istorice si culturale „Curtea Domneasca”, amenajarea traseelor de drumetie din jurul municipiului Piatra Neamt, amenajarea in scop turistic a ariei naturale protejate Lacul Cuejdel din comuna Garcina cat si modernizarea cailor de acces catre arealele turistice din Piatra Neamt reprezinta primele proiecte identificate de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor ca fiind viabile pentru finantare prin Programul Operational Regional 2007-2013.
Aceasta recunoastere s-a materializat prin semnarea contractului cadru de finantare a celor patru proiecte cu Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Astfel, Primariei Piatra Neamt i-a fost alocata in Sedinta de Guvern din luna noiembrie a anului trecut suma de 2,57 milioane de lei noi in vederea pregatirii documentatiilor tehnico economice aferente celor patru proiecte. In baza contractelor cadru incheiate, primaria pietreana va primi de la Ministerul Dezvoltarii un avans in limita a 30 la suta din valoarea fiecarui contract, iar restul sumelor vor fi solicitate periodic de catre primarie, evident in baza decontului de cheltuieli. Contributia financiara din bugetul local in realizarea acestor obiective va fi de doar 2 la suta, 13 la suta constituie contributia de la bugetul de stat, insa 85 la suta din valoarea totala o reprezinta banii europeni.
In vederea realizarii Proiectului restaurarea si punerea in valoare a zonei istorice si culturale „Curtea Domneasca” a municipiului Piatra Neamt, Consiliul Local Piatra Neamt a aprobat prin Hotarare de Consiliu Local incheierea unui parteneriat cu Consiliul Judetean Neamt cat si cu Parohia bisericii Sf. Ioan Piatra Neamt, primaria pietreana fiind beneficiarul acestui proiect conform contractului cadru incheiat in luna decembrie a anului trecut cu Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.
In calitatea sa de beneficiar al proiectului de investitii, Primaria Piatra Neamt are obligatia de a organiza procedurile de achizitii publice pentru atribuirea contractului de sevicii privind elaborarea si revizuirea, daca este cazul, a documentatiilor tehnico-economice. Tot ca sarcina a municipalitatii se constituie si incheierea contractului de servicii, implementarea acestuia sau efectuarea platilor. De asemenea, primaria trebuie sa prevada in bugetul propriu sumele necesare realizarii investitiei, sa asigure obtinerea finantarii investitiei si sa implementeze proiectul. Acest parteneriat incheiat cu Consiliul Judetean Neamt si Parohia bisericii Sf. Ioan s-a impus datorita faptului ca multe dintre obiectivele vizate nu se afla in proprietatea municipalitatii pietrene, Consilul Judetean Neamt fiind proprietarul Muzeului de Arta, a celui de Etnografie si a Teatrului Tineretului, iar Parohia bisericii Sf. Ioan, protopopiatul Piatra Neamt, in calitate de proprietar, administrator al bisericii Sf. Ioan si al turnului lui Stefan cel Mare.
Proiectul vizeaza punerea in valoare a acestei zone de referinta a municipiului prin executarea unor lucrari de restaurare, consolidare, protectie si conservare a vestigiilor isorice din aria vizata de proiect, realizarea unor lucrari de refacere si amenajare a cailor de acces atat a celor pietonale cat si a celor carosabile catre obiectivele reabilitate, constructia utilitatilor anexe, cum ar fi parcari, panouri informative si indicatoare, si nu in ultimul rand executarea unor lucrari pentru asigurarea in zona respectiva a ilumnatului, inclusiv a celui decorativ. Durata acestui proiect a fost stabilita la 36 de luni, iar costul sau total este de 5.585.000 de euro din care 4.747.250 de euro reprezinta fonduri europene nerambursabile, 726.750 de euro sunt de la bugetul de stat, iar contributia din bugetul local este de 111.700 de euro.
Si in cazul proiectului de investitie „Amenajarea in scop turistic a ariei naturale protejate lacul Cuejdel” din comuna Garcina s-a impus incheierea unui parteneriat. Partenerii primariei sunt Consiliul Judetean Neamt si Consiliul Local al comunei Garcina, iar primaria pietreana este beneficiarul proiecului de investitii. Obligatiile in calitatea sa de beneficiar sunt similare cu cele amintite la proiectul privind restaurarea zonei istorice si culturale Curtea Domneasca. Ne mandrim cu faptul ca lacul Cuejdel este cel mai mare lac de baraj natural din Romania, iar daca acest lucru este mai putin cunoscut se datoreaza tocmai faptului ca zona respectiva este neamenajata ca obiectiv turistic. Proiectul privind amenajarea acestuia isi propune insa atat protejarea si punerea in valoare a acestei zone, recunoscute pentru frumusetea sa, insa si cresterea economica a activitatilor turistice.
La finalul proiectului, zona lacului Cuejdel va beneficia de drumuri de acces, de o zona de campare, trasee de drumetie si in mod evident de toate lucrarile tehnico-edilitare ce se impun pentru a se asigura functionalitatea acestei infrastructuri de turism. Durata acestui proiect este de 24 de luni, iar valoarea sa este de 5 milioane si jumatate de euro. Suma din bugetul local este de 110.00 de euro, 715.000 de euro vin de la bugetul de stat iar restul de 4.675.000 de euro reprezinta fonduri europene nerambursabile.
Un alt proiect pentru care primaria pietreana a incheiat contract cadru de finantare cu Ministerul Dezvoltarii il reprezinta amenajarea traseelor de drumetie din jurul municipiului Piatra Neamt, partenerii primariei pietrene in acest proiect de investitii fiind Consiliul Local al comunei Garcina si Consiliul Local al comunei Alexandru cel Bun. Acest proiect de investitii va consta in realizarea si omologarea unui numar de patru trasee de drumetie. Zonele montate si cele patru trasee aferente sunt Batca Doamnei, Carlomanul, traseu pe culmea principala, Cernegura, traseu de culme si Pietricica, traseu pe creasta principala.
Traseele de drumetie vor fi marcate si vor fi amplasate panouri informative; de asemenea vor fi realizate refugii cu dotarile necesare. Durata acestui proiect este de 12 luni, iar costul acestuia este de 500.000 de euro. In acest proiect 10.000 de euro vin de la bugetul local, 65.000 de euro de la bugetul de stat iar restul de 425.000 de euro sunt bani europeni nerambursabili.
Cel de-al patrulea proiect al primariei pietrene il reprezinta cel privind modernizarea cailor de acces catre arealele turistice din Piatra Neamt. Durata acestui proiect este de 24 de luni, iar obiectivele acestuia sunt refacerea si amenajarea cailor de acces Bogdan Voda, Tarancuta, Paraul Doamnei, Schit, catre traseele de drumetie din zonele turistice naturale montate ce imprejmuiesc municipiul Piatra Neamt. Costurile pentru realizarea acestui proiect de investitii sunt de 4.100.000 de euro din care contributie primariei este de 82.000 de euro, 533.000 de euro vin de la bugetul de stat iar 3.485.000 de euro sunt fonduri europene nerambursabile.