Archimedes, un fiasco pe bani europeni la Iasi

Archimedes, Iasi

Proiectul Civitas-Archimedes, demarat la Iasi in septembrie 2008, si-a propus sa introduca si sa promoveze masuri inovative pentru un transport urban durabil, curat si economic. Obiectivul, laudabil, a primit o finantare de 4,7 milioane de euro de la Uniunea Europeana.

Primul pas a fost amenajarea unei piste de biciclisti. Ca nicaieri in alt mare oras din tara, edilii au montat pavele pe spatiul pentru ciclisti si nu asfalt sau material special.

Lucrarea de mantuiala a trezit nemultumirea atat a iubitorilor de miscare pe doua roti, cat si a opiniei publice. Biciclistii se plang ca sunt nevoiti sa faca slalom printre pietoni si sa infrunte socurile create de pavele. In plus, pista de 200.000 de euro, care leaga Tudor Vladimirescu de Podul de Piatra, a fost sparta in repetate randuri pentru lucrari la sistemul de canalizare.

Statie de autobuz la pret de masina de lux

Sefii din Primarie au bifat in cadrul proiectului si inlocuirea statiilor de transport public cu unele noi, moderne, cu banci de inox, bare pentru accesul persoanelor cu dizabilitati si panouri de informare a traseelor RATP. Fiecare din cele 50 de module instalate in oras a costat 16.000 de euro, pret considerat de experti neobisnuit de mare. Investitia de peste 800.000 de euro a ajuns, in final, o ruina. Majoritatea statiilor de asteptare au acum sticlele sparte, au devenit loc de afisaj stradal sau adapost pentru oamenii strazii.

O alta dovada a unei investitii facute doar pentru a cheltui cu orice pret bani europeni este achizitia celor zece rampe speciale pentru persoane cu dizabilitati locomotorii, in valoare de 17.300 de euro fiecare. Zece microbuze Iveco, rablagite si vechi de peste sapte ani, au fost “dotate” cu cate o platforma elevatoare electrohidraulica. Instalatia a fost prinsa de scaunele din spate ale microbuzelor intr-un mod rudimentar, cu niste chingi din material textil.

Mai multe detalii: www.adevarul.ro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.