Peste 4 000 de proiecte depuse de tinerii fermieri

Masura 112, tineri fermieri

Valoarea totala a acestor proiecte se ridica la aproximativ 83,5 milioane de euro.

Astfel, alocarea de 50 de milioane de euro pentru aceasta sesiune a fost depasita si, pentru prima data, punctajele obtinute de fiecare proiect vor fi cele care vor decide acordarea finantarii.

Tinerii fermieri au solicitat sprijin financiar pentru dezvoltarea unor activitati diverse, dintre care cele mai accesate au fost cele pentru apicultura si ferme vegetale. De asemenea, beneficiarii Masurii 112 au cerut fonduri nerambursabile si pentru exploatatii horticole dar si de crestere a animalelor.

Urmatoarea sesiune pentru depunerea proiectelor de finantare nerambursabila aferente Masurii 112 va avea loc in perioada 1 – 30 noiembrie 2011.

In vederea implementarii unor noi facilitati pentru cei care acceseaza aceasta masura de finantare, APDRP se afla in plin proces de modificare a procedurilor aferente Masurii 112.

Astfel, pentru sesiunea din luna noiembrie, potentialii beneficiari ai masurii “Instalarea tinerilor fermieri” ar putea obtine un sprijin financiar de maxim 40.000 de euro/ exploatatie agricola.

Aceasta modificare vizeaza si sprijinul propus pentru instalarea tanarului fermier, sprijin care creste de la 10.000 de euro la 12.000 de euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE.

Peste aceasta dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creste cu 4.000 Euro/ 1 Unitate de Dimensiune Economica (UDE), comparativ cu 2.000 de euro pentru 1 UDE, suma care se primea pana in acest moment.

De asemenea, pentru a facilita accesul tinerilor la fondurile europene nerambursabile, nivelul minim de pregatire profesionala a solicitantilor eligibili se modifica fiind necesar un certificat de calificare sau de absolvire al unui curs de formare de minim 150 de ore in domeniul agricol.

Aceste certificate pot fi prezentate atat de catre absolventii de liceu cat si de absolventii scolilor profesionale sau de arte si meserii, altele decat cele cu profil agricol.

Toate aceste modificari au fost convenite cu directiile de specialitate din cadrul Comisiei Europene asteptandu-se in acest moment o decizie oficiala scrisa din partea acestora.

Sprijinul financiar acordat in cadrul Masurii 112 are ca scop dezvoltarea exploatatiilor agricole, care produc in principal produse agricole vegetale si animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.