Au fost depuse 90.000 de solicitari de finantare pentru fonduri europene

PNDR, fonduri europene

Cumuland avansul si platile efectuate, rezulta un total de peste 3 miliarde de euro fonduri atrase de Romania prin PNDR, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie al fondurilor europene ce depaseste 30% din totalul fondurilor disponibile pentru dezvoltare rurala.

Alocarea totala pentru Masurile de investitii din cadrul PNDR pe care APDRP le implementeaza este de 7,01 miliarde de euro, din aceasta suma fiind solicitate pana in prezent aproximativ 15 miliarde de euro, prin 89.314 cereri de finantare, ceea ce inseamna un grad de solicitare a finantarilor de 213,29%.

Din cele 89.314 proiecte depuse, APDRP a selectat spre finantare 47.698 de cereri de finantare in valoare de 4,41 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de utilizare a fondurilor de 63% din alocarea financiara a Masurilor de investitii.

Pana in prezent, APDRP a semnat contracte de finantare cu 36.417 beneficiari de fonduri europene nerambursabile, in valoare de 4,1 miliarde de euro, acest proces fiind in plina desfasurare.

In functie de tipul investitiei finantate prin PNDR, situatia detaliata se prezinta astfel:

Masura 121 “Modernizarea exploatatiilor agricole”
Pana in acest moment, APDRP a primit 6.116 cereri de finantare, din care au fost selectate 2.033 de proiecte cu o valoare nerambursabila de 826 de milioane de euro. Totodata, au fost efectuate plati totale in valoare de peste 279,47 milioane de euro.

Masura 123 “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”
Aceasta Masura a fost accesata de 1.986 de beneficiari, fiind semnate pana in prezent 902 contracte de finantare in valoare publica de peste 711 milioane de euro. Aceste sume includ Schemele de Ajutor de Stat valabile doar pe parcursul cursul anului 2008, dar si noua Schema N578 din anul 2010. Pentru proiectele de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere (Masura 123) au fost efectuate plati in valoare de peste 168,47 milioane de euro.

Masura 322 “Renovarea si dezvoltarea satelor”
In urma depunerii a peste 3.039 de cereri de finantare, suma alocata prin PNDR acestei Masuri, pana in anul 2013, respectiv 1,57 miliarde de euro, a fost depasita de aproape cinci ori. Au fost contractate pana in prezent 618 proiecte cu o valoare nerambursabila de 1,53 de miliarde de euro si au fost platiti 334,72 milioane de euro.

In acest moment se afla in desfasurare sesiunea de depuneri de proiecte pentru componenta “d” a Masurii 322, “Investitii privind lucrari de refacere si modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundatii in anul 2010″.

Masura 312 “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”
Pentru aceasta Masura, lansata in septembrie 2008, au fost depuse 6.533 de cereri de finantare, fiind contractate pana acum 2.158 de proiecte, cu o valoare nerambursabila de aproximativ 290 de milioane de euro, procesul de contractare fiind in desfasurare.

Masura 313 “Incurajarea activitatilor turistice”
Din septembrie 2008, cand a fost lansata prima sesiune pentru depunerea de proiecte si pana in prezent, in cadrul acestei Masuri, au fost depuse 1.697 de cereri de finantare si au fost contractate 906 proiecte, in valoare de 155 milioane de euro.

Masura 112 “Instalarea tinerilor fermieri”
Masura de instalare a tinerilor fermieri s-a bucurat, inca de la lansarea acesteia, in decembrie 2008, de un interes foarte mare. Astfel, pana in acest moment, au fost depuse 10.655 de cereri de finantare, dintre care au fost contractate pana acum 5.639 de proiecte. Valoarea proiectelor contractate depaseste 115 milioane de euro.

Prin Masura 431 “Functionarea Grupurilor de Actiune Locala, dobandirea de competente si animarea teritoriului”, submasura 431.1 – Constructii parteneriate public – private – se acorda fonduri pentru activitati care asigura stimularea formarii de parteneriate, pregatirea si asigurarea implementarii strategiilor de dezvoltare locala.

Prin implementarea actiunilor specifice LEADER, Grupurile de Actiune Locala (parteneriate public-private alcatuite din reprezentanti ai sectoarelor public, privat si ai societatii civile) pot sa asigure imbunatatirea guvernantei locale.

De asemenea, implementarea actiunilor presupune consolidarea coerentei teritoriale si implementarea de actiuni integrate, ce pot conduce la diversificarea si dezvoltarea economiei rurale, in folosul comunitatilor.

In sesiunea desfasurata in perioada septembrie – octombrie din 2009 au fost depuse 112 proiecte in valoare publica de aproximativ 5 milioane de euro, lucru deosebit de imbucurator tinand cont de noutatea absoluta pe care o presupun aceste tipuri de finantari.

Nu in ultimul rand, pentru Masura 221 – “Prima impadurire a terenurilor agricole” care are ca scop cresterea suprafetei de padure cu rol de protectie a apei, a solurilor si suprafetelor de paduri cu rol de protectie impotriva factorilor naturali au fost depuse 18 cereri de finantare, cu valoarea de 2,6 milioane de euro.

In contextul in care ne aflam la jumatatea perioadei derularii Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013, care a inceput efectiv in martie 2008, situatia demonstreaza capacitatea foarte buna de angajare a banilor europeni acordati pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.