Guvernul taie subventia la caldura

subventia la caldura

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a anuntat ca ajutoarele pentru incalzire se vor acorda in acest an doar persoanelor considerate vulnerabile, adica familiilor care au venituri de pana la 786 de lei de persoana.

Ministrul sustine ca astfel numarul beneficiarilor de subventie la caldura va creste, iar plafonul pentru care acestea se vor acorda va fi majorat si el, autoritatile locale urmind sa decida daca sa acorde in continuare ajutoarele la incalzire in cuantumul stabilit. Pe de alta parte, Lazaroiu a explicat ca Guvernul va elimina subventia de la bugetul de stat de 350 de milioane de lei, fiind pastrata doar suma de 120 de milioane de lei care reprezinta ajutoarele la incalzire pentru persoane vulnerabile.

Ministrul insa nu a putut garanta ca persoanele vulnerabile vor plati la fel ca anul trecut, daca autoritatile locale vor acorda in continuare ajutoarele de incalzire in cuantumul stabilit, precizind ca primariile nu sint obligate sa mai acorde aceste subventii. La Iasi, pretul final al gigacaloriei este subventionat atit de Guvern, cit si de Primarie. Daca Executivul va renunta la subventie, pretul la consumatorul iesean ar putea creste cu aproximativ 25%.

Pe de alta parte, va creste si numarul celor care beneficiaza de ajutoarele guvernamentale pentru caldura. Ministrul Muncii a spus ca fata de anul trecut in sezonul rece 2011-2012 doar consumatorii vulnerabili vor beneficia de ajutoare. Astfel, din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, 330.000 vor beneficia de ajutoare in acest an, fata de 200.000 anul trecut.

O alta schimbare fata de anul trecut este pragul maxim pentru care se acorda ajutorul, acesta crescind de la 615 lei cit a fost in 2010-2011 la 786 de lei. In 2010 – 2011, persoanele care aveau venit pe membru de familie de pina la 615 lei primeau 10% subventie. Anul acesta, cei cu venit intre 615 si 786 vor primi 5%. Doar pentru persoanele singure acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factura.

60% dintre beneficiarii de ajutoare vor fi verificati

Lazaroiu a spus ca Ministerul Muncii ar trebui sa aloce in acest an 345 de milioane de lei, iar autoritatile locale 370 de milioane de lei, iar daca acest lucru se va intimpla consumatorul vulnerabil nu va plati mai mult decit anul trecut la factura de energie. Ministrul a precizat ca vulnerabilitatea este calculata pe baza veniturilor, dar si a bunurilor din gospodarie. El a subliniat si faptul ca se vor schimba si regulile de acordare a subventiei astfel ca vor fi verificati 60% dintre cei care depun dosare la primarie, iar acestia vor fi alesi aleatoriu de catre minister. Pina in prezent erau verificat doar 3% dintre cei care depuneau cerere de subventie.

Mai multe detalii: www.ziaruldeiasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.