Lista de intrebari frecvente privind masurile de finantare in cadrul PNDR!

APDRP, intrebari frecvente

1. Achizitionarea de ansambluri formate din cap tractor si semiremorca basculanta, in cadrul codului CAEN 4312 – “Lucrari de pregatire a terenuluii pentru realizarea de activitati de indepartare a deseurilor rezultate din in urma curatirii terenului, reprezinta o cheltuiala eligibila prin intermediul Masurii 312 “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderii”?

In conformitate cu mentiunile din Ghidul Solicitantului aferent Masurii 312 achizitionarea de mijloace de transport specializate si utilaje reprezinta o cheltuiala eligibila atat timp cat acestea deservesc in mod direct activitatile specifice desfasurate propuse prin proiect, iar necesitatea achizitionarii lor este justificata in Studiul de Fezabilitate sau Memoriul Justificativ.

Avand in vedere definitia mai sus mentionata la stabilirea eligibilitatii se vor avea in vedere caracteristicile tehnice, specifice utilajului ce se doreste a fi achizitionat prin proiect, care se regasesc in oferta tehnica de la furnizor si care trebuie sa corespunda activitatii ce urmeaza a fi prestata in cadrul proiectului, clasificata conform codului CAEN. Activitatile ce pot fi prestate in cadrul codului CAEN 4312 – “Lucrari de pregatire a terenului” sunt:
– curatarea amplasamentelor;
– lucrari de mutare a pamantului: excavatii, umplere, nivelare si imprejmuirea amplasamentelor, saparea santurilor, eliminarea pietrelor, etc.
– pregatirea santierelor pentru explorari miniere;
– indepartarea surplusului de pamant si alte lucrari de dezvoltare si pregatire a santierelor miniere cu exceptia amplasamentelor in a caror subsol se afla zacaminte de petrol si de gaze naturale.

In consecinta, consideram ca nu se poate realiza o incadrare a ansamblului format din cap tractor si semiremorca basculabila, in definitia mijloacelor de transport specializate.

2. In cadrul carei Masuri din PNDR pot fi realizate investitii care vizeaza fabricarea peletilor?

Prin PNDR 2007 – 2013, sunt finantate investitii in utilaje de brichetat pentru obtinerea peletilor, astfel:

Prin Masura 121 “Modernizarea exploatatiilor agricole” este eligibila investitia pentru infiintarea unei plantatii de salcie precum si investitii in utilaje de brichetat pentru obtinerea peletilor daca acestia sunt folositi ca sursa de energie regenerabila in propria ferma.

Prin Schema de ajutor de stat N 578/ 2009 sunt finantate investitii pentru valorificarea reziduurilor forestiere (rumegus, lemn inutilizabil industrial etc.) in utilaje de brichetat pentru obtinerea peletilor utilizati in producerea de energie din surse regenerabile. Energia din surse regenerabile obtinuta in urma realizarii investitiilor mentionate trebuie utilizata exclusiv in activitatea proprie.

Prin Masura 312 “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi” sunt finantate investitiile in utilaje de brichetat pentru obtinerea peletilor cu conditia ca materia prima pentru obtinerea peletilor sa nu fie din productia proprie.

Avand in vedere ca prin PNDR nu pot fi finantate acelasi tip de investitii prin mai multe masuri, nu este posibila finantarea investitiei pentru infiintarea unei plantatii de salcie precum si investitia in utilaje de brichetat pentru obtinerea peletilor prin Schema de Ajutor de stat N 578/ 2009.

3. Doresc sa accesez Masura 112 si sa cultiv porumb zaharat. Va rog sa im spuneti daca sunt obligat sa cultiv doar soiuri din catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania sau pot sa cultiv orice soi de porumb zaharat.

De exemplu, soiul de porumb zaharat SPIRIT F1 este un soi olandez foarte bun dar nu este inscris in catalogul plantelor. In cadrul exploatatiei trebuie sa respectati legislatia in vigoare privind soiurile de plante cultivate. Cu alte cuvinte, veti respecta Catalogul plantelor. Acest Catalog se actualizeaza anual de autoritatile competente si este posibil ca soiul mentionat sa fie introdus in viitor.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.