Romania este la un pas de a pierde 1,5 miliarde de euro gratuit de la UE

Bruxelles, certificate

Acum doua saptamani, Romaniei i-a fost suspendat dreptul de a-si vinde surplusul de certificate de dioxid de carbon alocate prin Protocolul de la Kyoto, din cauza unor nereguli la sistemul de monitorizare a emisiilor. Insa problema era mai veche. Daca vindeam aceste certificate in urma cu doi-trei ani, am fi luat pe ele trei miliarde de euro, la pretul de atunci, iar acum valoarea lor ajunsese la mai putin de jumatate.

Aceasta greseala a autoritatilor, care ne-a costat scump, este la un pas de a se repeta. De aceasta data este vorba de certificatele de emisii de dioxid de carbon alocate companiilor poluatoare, un sistem diferit fata de cel in care sunt implicate statele prin Protocolul de la Kyoto.

Companiile romanesti poluatoare, majoritatea termocentrale, dar si combinate siderurgice si producatori de ciment, au primit pana acum circa 300 de milioane de certificate gratuite de la Comisia Europeana, in functie de gradul lor de poluare. Daca emisiile erau mai mari, ele isi suplimentau numarul de certificate cumparand de pe piata, iar, daca poluau mai putin, vindeau surplusul. Mecanismul a fost creat pentru a incuraja investitiile in reducerea poluarii.

Mai multe detalii: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.