Firmele cu capital de stat minoritar vor putea accesa fonduri SAPARD

Societatile la care statul este actionar in limita a 25% din capitalul social vor putea sa acceseze programul SAPARD, dupa ce pina in prezent doar firmele private puteau beneficia de fonduri comunitare prin acest sistem, afirma directorul general al agentiei SAPARD. Companiile la care statul are actiuni vor putea realiza proiecte SAPARD vizind prelucrarea si marketingul produselor agricole si piscicole, acvacultura, dar si investitii in exploatatii agricole.

Executivul european a aprobat recent o serie de modificari si completari propuse de Romania in vederea cresterii ritmului de absorbtie a fondurilor. Printre acestea se numara cresterea gradului de cofinatare publica, a valorii maxime eligibile pentru unele proiecte, precum si extinderea ariei potentialilor beneficiari. Prin SAPARD se vor putea realiza investitii chiar si in mediul urban, daca acesta este amplasat in zona montana.

Conform noilor prevederi, pentru proiectele privind investitii in fermele de crestere a animalelor si pasarilor realizate conform standardelor europene, valoarea totala eligibila va putea ajunge pina la doua milioane de euro, comparativ cu 500.000 euro in prezent. De asemenea, cofinantarea publica va fi majorata de la 50% la 55% in cazul proiectelor realizate de persoane in virsta de pina la 40 ani. In acelasi timp, pentru zonele montane, cofinantarea va creste pina la 60%, respectiv 65% pentru persoanele in virsta de pina la 40 de ani.

In ceea ce priveste proiectele de acvacultura, valoarea totala eligibila a proiectelor va fi de 500.000 euro fata de 200.000 euro in prezent. Agentia SAPARD a solicitat Comisiei Europene realocarea unor fonduri de circa 70 milioone euro pentru refacerea lucrarilor distruse de inundatii. Circa 20 milioane de euro vor proveni de la masura privind managementul apei, care ar fi urmat sa fie acreditata in aceasta toamna si vor fi utilizati pentru pentru refacerea unor diguri sau lucrari de protectie impotriva inundatiilor.

Restul fondurilor pentru proiectele de infrastructura rurala vor fi asigurate prin redistribuirea unor sume de la programe pentru care exista un interes mai scazut. Valoarea totala a pagubelor produse de inundatii proiectelor de infrastructura rurala se ridica, pina in pezent, la 25 milioane de euro, iar evaluarea lucrarilor nu a fost inca finalizata, potrivit oficialilor SAPARD. Sumele angajate de Agentia SAPARD pina in prezent se ridica la 642 milioane de euro, din care au fost efectuate plati de 350 milioane euro.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 12 august 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top