Comisia Europeana sustine realizarea de parteneriate in domeniul cercetarii si inovarii

Comisia Europeana, cercetare

De asemenea, masurile administrative trebuie sa devina mai simple si mai flexibile. Trebuie eliminate blocajele si obstacolele din calea cercetarii transfrontaliere si toti partenerii, inclusiv statele membre ale UE si sectorul privat, trebuie sa-si asume angajamente financiare pe termen lung in vederea realizarii proiectelor.

Cercetarea si inovarea ofera atat solutii la provocarile majore cu care se confrunta societatea, printre care imbatranirea populatiei, efectele schimbarilor climatice si disponibilitatea redusa a resurselor, cat si noi oportunitati majore de dezvoltare. Cu toate acestea, problemele sunt adesea prea complexe pentru ca un stat membru sau o companie sa le poata rezolva pe cont propriu, mai ales in contextul actualelor restrangeri bugetare din sectorul public.

In cadrul pachetului Orizont 2020 al Comisiei, care urmeaza sa fie publicat spre sfarsitul acestui an, vor fi incluse propuneri bazate pe abordarea evidentiata in comunicare.

Máire Geoghegan-Quinn (comisarul european pentru cercetare si inovare) a declarat: “Europa trebuie sa-si utilizeze in mod optim resursele pentru a face fata unor provocari, cum ar fi ameliorarea sanatatii, ecologizarea transporturilor si modernizarea bazei noastre industriale. Statele membre si industria trebuie sa-si asume angajamente serioase, pe termen lung in vederea implicarii in parteneriate strategice. Reducerea timpului necesar comercializarii de noi produse si servicii inovatoare va consolida pozitia de lider a Europei si va stimula redresarea noastra economica”.

Context

O serie de initiative sunt deja in curs de desfasurare la nivel european. De exemplu, finantarea cercetarii la nivelul UE este mai bine coordonata pentru a face fata celor 6000 de boli rare cunoscute care afecteaza peste 20 de milioane de cetateni europeni. Initiativa tehnologica comuna Clean Sky, sprijinita de UE si de industria aeronautica, dezvolta o tehnologie noua si ecologica destinata aeronavelor.

De asemenea, Comisia Europeana a lansat, in cadrul strategiei Uniunii in domeniul inovarii, un parteneriat european pentru inovare (PEI) pilot axat pe problema imbatranirii active si in conditii bune de sanatate. Obiectivul acestui parteneriat-pilot va fi marirea cu doi ani a mediei de viata sanatoasa in Uniunea Europeana, pana in 2020. In aceasta privinta, parteneriatele urmaresc trei obiective complementare: ameliorarea sanatatii si a calitatii vietii europenilor, sprijinirea sustenabilitatii si a eficientei pe termen lung ale sistemelor de asistenta medicala si sociala si cresterea competitivitatii industriei UE.

Comunicarea Comisiei privind crearea unei “Uniuni a inovarii” a subliniat deja importanta crearii de parteneriate europene in domeniul cercetarii si inovarii. Unele activitati de cercetare si inovare sunt de o asemenea amploare si complexitate incat necesita o coordonare la nivelul UE pentru a evita duplicarea si utilizarea ineficienta a bugetelor publice si private. Crearea de parteneriate poate, de asemenea, sa accelereze ciclul de cercetare si inovare, ceea ce inseamna ca ideile sunt transformate mai rapid si mai eficient in produse si servicii utile.

Activitatea de creare de parteneriate reuneste actori publici de nivel european si national in cadrul unor parteneriate public-public, precum si actori publici si privati in cadrul unor parteneriate public privat (PPP), avand o serie de obiective:

– atingerea masei critice pentru a asigura amploarea si domeniul de aplicare necesare pentru realizarea si mentinerea competitivitatii si pentru a face fata provocarilor societale majore;

– trecerea de la o abordare pe termen scurt la una pe termen lung;

– facilitarea dezvoltarii unei viziuni comune si a stabilirii unei agende strategice;

– contributia la trecerea de la o abordare bazata pe proiecte, la o abordare bazata pe programare in cercetarea si inovarea europeana. Acest lucru va garanta o abordare ampla care sa reuneasca toti partenerii potentiali;

– adoptarea unor structuri si masuri adaptate la parteneriat, in functie de natura si obiectivele acestuia.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.