Fonduri europene de 90 milioane euro pentru dezvoltarea oraselor din Regiunea Centru

fonduri europene, ADR Centru

Finantarea proiectelor se face prin Programului Operational Regional, alocata Regiunii Centru prin Axa Prioritara 1 “Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”.

Potrivit directorului general ADR Centru, Simion Cretu,”primariile municipiilor Alba Iulia, Brasov, Targu Mures, Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe, Sibiu si Toplita au semnat pana in prezent 27 de contracte de finantare pentru investitii, ce urmaresc cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca. Sunt proiecte in valoare totala de peste 117 milioane euro, care sustin administratiile locale in munca lor de a asigura cetatenilor un climat sigur si de incredere pentru a-si dezvolta activitatea. Regiunea Centru este prima din tara in care s-a finalizat deja un proiect dezvoltare urbana”.

Prin aceste contracte sunt vizate transformarea principalelor orase din regiune in poli de crestere economica, prin crearea unui mediu social sigur si dezvoltarea unor centre de atractie pentru investitorii locali si straini. Acest lucru va fi realizat prin repararea strazilor din orase, reabilitarea centrelor sociale, instalarea unor sisteme de supraveghere, crearea si amenajarea unor spatii verzi, dar si reabilitarea unor centre si cladiri istorice.

Mai sunt disponibile alte 58 de milioane euro spre contractare pentru orasele Brasov, Sibiu si Toplita. Prin proiectele contractate se reabiliteaza un numar de 77 de strazi in lungime de 43 km si se vor amenaja 89.000 mp de cai de acces si pasaje modernizate. Biciclistii vor avea piste de peste 31.000 mp construite pentru a putea circula in siguranta, iar pentru pietoni se va construi si dota un sistem pietonal de peste 79.000 mp. Copiii si cetatenii din cele 7 orase se vor bucura de transformarea a peste 8.000 mp de spatiu degradat si neutilizat in spatii verzi in care se pot desfasura diverse activitati recreationale. Pentru cei de varsta a treia se reabiliteaza si doteaza 5 centre sociale.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.