BNR da semnalul reducerii dobinzilor

Consiliul de Administratie al BNR a decis, miercuri, sa reduca dobinda de politica monetara cu un punct procentual, de la 8,5% pe an la 7,5% pe an, si a coborit la 1% dobinda platita la facilitatea de depozit, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

“Rata inflatiei a atins in luna august 2005 cel mai scazut nivel lunar din ultimii 15 ani (0,1%), fiind in concordanta cu prognoza prezentata cu ocazia trecerii oficiale la tintirea directa a inflatiei si cu anticipatiile de continuare a dezinflatiei. In aceste conditii, Consiliul de Administratie a hotarit reducerea ratei dobinzii de politica monetara la nivelul de 7,5% pe an”, se arata in comunicatul Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

In sedinta de miercuri, banca centrala a redus dobinda platita la facilitatea de depozit de la 4% la 1% pe an si a diminuat rata dobinzii solicitata la facilitatea de credit de la 20% pe an la 14% pe an. Dobinda de politica monetara reprezinta nivelul platit de banca centrala la depozitele atrase cu termen la o luna in cadrul operatiunilor de sterilizare. La inceputul lunii august, BNR a anuntat unificarea dobinzii de politica monetara cu rata dobinzii de interventie utilizata in piata. Pina la acea data, rata publicata reprezenta doar maximul pe care banca centrala putea sa-l plateasca, iar dobinda de interventie se situa mult mai jos, la 7,5%.

Prin unificarea la un nivel de 8,5%, BNR a urcat, practic, dobinda de interventie cu un punct. In lipsa operatiunilor de sterilizare, bancile au preferat sa-si plaseze excesul de lichiditate in facilitatea de depozit constituita la BNR.

Reducerea ratei la numai 1% ar putea reprezenta o lovitura serioasa pentru bancile comerciale. Noua rata platita de BNR la facilitatea de depozit este mai mica decit dobinda bonificata pentru rezervele minime obligatorii constituite in lei, modificata tot miercuri, de la 2% pe an la 1,5% pe an.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 22 septembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.