Intreprinderile pot obtine bani europeni pentru a scadea consumul de energie

fonduri europene, IMM

Fondurile nerambursabile pot fi obtinute prin POS CCE – “Sprijinirea investitiilor in instalatii si echipamente pentru intreprinderi din industrie, care sa conduca la economii de energie“. Aceste fonduri pot fi solicitate doar de catre intreprinderile care doresc sa cumpere instalatii si echipamente in scopul obtinerii unei economii de energie, pe baza bilantului energetic.

Din gama echipamentelor ce pot fi achizitionate fac parte compresoare de aer, pompe, instalatii/echipamente/sisteme de ventilatie, sisteme de incalzire/racire, boilere, arzatoare, sisteme integrate de management al consumului de energie, unitati de cogenerare de inalta eficienta etc.

IMM-urile beneficiaza de o rata de finantare ce se ridica la 70%, cu exceptia celor din regiunea Bucuresti-Ilfov care pot obtine o finantare de maxim 60% din valoarea proiectului.

Sunt considerate cheltuieli eligibile si cele pentru imbunatatirea procesului industrial care au scop eficienta energetica, insa doar pentru echipamentele modernizate. In schimb, nu sunt considerate cheltuieli eligibile: TVA-ul, achizitia si amenajarea terenului, proiectare si asistenta tehnica, achizitia unor echipamente second-hand, dobanda sau alte comisioane aferente creditelor etc.

Mai multe detalii: Capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.