Cresterea ratelor de cofinantare va duce la o rambursare mai rapida

rambursare, cofinantare

Masura nu implica punerea la dispozitie a unor fonduri noi sau suplimentare pentru cele sase state membre in cauza. Totusi, ea permite o rambursare mai rapida din fondurile disponibile in cadrul politicii de coeziune, dezvoltarii rurale si pescuitului.

Investitiile UE in tarile cel mai grav afectate de criza economica pot fi majorate cu maximum 10 puncte procentuale, ceea ce inseamna ca UE ar putea acoperi pana la maximum 95% din costurile suportate in cadrul programelor, la solicitarea statelor membre in cauza.

Reducerea cofinantarii nationale pentru proiectele UE in aceste tari intr-un moment crucial de consolidare bugetara va face posibil ca numeroase proiecte care favorizeaza cresterea, cum ar fi crearea de grupuri de intreprinderi sau investitiile in infrastructura de transport, sa poata fi lansate efectiv. In acest fel, se poate mari nivelul executiei si al absorbtiei fondurilor si se pot injecta mai rapid fonduri suplimentare in economie.

“Am facut un pas important pe calea redresarii economiei europene. Ma bucur ca Parlamentul a actionat atat de rapid si a aprobat propunerea noastra. Aceasta masura este expresia solidaritatii si sprijinului Europei pentru statele membre care pun in aplicare programe dureroase de ajustare economica. Ele nu au in prezent posibilitati semnificative de a investi in crestere economica si in noi locuri de munca. Masura noastra va permite o infuzie de fonduri in respectivele economii, esentiala pentru stimularea competitivitatii si a ocuparii fortei de munca”, a declarat presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.