Guvernul vrea sa reduca rata de cofinantare a proiectelor UE

cofinantare, Guvern

Reducerea ratei de cofinantare din partea statului roman este indicata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International.

“Vom face economii la buget prin eliminarea proiectelor neperformante identificate in procesul de prioritizare a acestora si prin reducerea cofinantarii nationale pentru proiectele cu fonduri UE. Un nou regulament al Uniunii Europene ne va permite sa reducem temporar rata de cofinantare cu 10 puncte procentuale, atat timp cat Romania este acoperita de actualul program FMI-UE”, se arata in document.

Documentul releva totodata intentia Guvernului de a inlocui subventiile bugetare alocate sectorului agricol cu fonduri primite din partea UE. La sfarsitul lunii octombrie, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara ca exista o propunere “foarte avansata” de crestere a nivelului contributiei UE cu 10 puncte procentuale, de la 85% la 95%, pentru cofinantarea proiectelor, ceea ce ar reduce impactul bugetar asupra bugetului de stat pe anul viitor.

El a spus ca, daca aceasta propunere va fi aprobata de Parlamentul European, anul viitor se va opera cu o contributie a UE de pana la 95%. In vara acestui an, plafonul in limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor cu fonduri UE a fost redus drastic de Guvern, de la 30% la maximum 10% din valoarea contractului.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.