Institutiile de credit se vor putea refinanta de pe piata de capital

Saptamana aceasta va fi discutat in plenul Senatului pachetul legislativ privind creditul ipotecar. Avizat fovarabil de presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci a Senatului, acesta cuprinde patru proiecte de legi privind bancile de credit ipotecar, obligatiunile ipotecare, creditul ipotecar pentru investitii imobiliare si securitizarea creantelor. Se pun astfel bazele legislative ale unei noi modalitati de refinantare a institutiilor de credit.

Potrivit acesteia, pentru ipotecile ce stau in spatele creditelor ipotecare banca poate sa emita obligatiuni garantate cu ipotecile, ce vor fi vandute apoi pe piata de capital. “Pot fi atrasi astfel pe piata de capital investitori care pana acum nu au intrat in acest circuit – medici, notari, preoti s.a – ale caror economii vor putea merge spre cumpararea de obligatiuni ipotecare, care aduc o dobanda putin mai mare decat cea bancara”, declara pentru ziarul Adevarul presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci a Senatului, Varujan Vosganian.

In plus, acest sistem re-orienteaza constructia de locuinte de la casele de lux catre proiecte mai ieftine, cu dotari si finisaje ce nu mai implica in proportie covarsitoare importuri. Astfel de obligatiuni pot fi negociate fie cu investitori precum fonduri private de pensii, de asigurari de sanatate, fie prin oferta publica pe bursa. In perspectiva, date fiind noile reglementari, s-ar putea renunta la alte tipuri de garantii – adeverinta de salariu, giranti – astfel incat drept garantie la creditul ipotecar sa nu fie adusa decat locuinta. Intreg pachetul legislativ va fi promulgat pana la sfarsitul acestei luni in Camera Deputatilor.

Sursa: , Cotidianul Adevarul online, 4 octombrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.