Comisia propune o strategie pentru o bioeconomie durabila

mediu, strategie

Dat fiind ca populatia mondiala se va apropia de 9 miliarde de oameni pana in 2050, iar resursele naturale sunt finite, Europa are nevoie de resurse biologice regenerabile pentru alimente si hrana pentru animale sigura si sanatoasa, precum si pentru materiale, energie si alte produse.

Strategia si planul de actiune al Comisiei intitulat “Inovarea in scopul cresterii durabile: o bioeconomie pentru Europa” defineste o abordare coerenta, intersectoriala si interdisciplinara a problemei. Obiectivul este de a avea o economie mai inovatoare, cu emisii reduse, care reconciliaza cererile privind agricultura si pescuitul durabil, siguranta alimentara si utilizarea durabila a resurselor biologice in scopuri industriale, asigurand in acelasi timp protectia mediului si a biodiversitatii.

Prin urmare, planul se concentreaza asupra a trei aspecte esentiale: dezvoltarea de noi tehnologii si procese destinate bioeconomiei; dezvoltarea pietelor si a competitivitatii in sectoarele bioeconomiei; si impulsionarea factorilor de decizie si a partilor interesate in directia unei colaborari mai stranse.

Termenul “bioeconomie” inseamna o economie care foloseste resurse biologice din sol si mare, precum si deseuri, ca materii prime pentru alimente, pentru hrana pentru animale si pentru productia industriala si energetica. De asemenea, include si utilizarea proceselor ecologice pentru sectoare industriale durabile.

De exemplu, biodeseurile au un potential considerabil ca alternativa la ingrasamintele chimice sau pentru conversia in bioenergie si pot contribui la realizarea a 2 % din obiectivul UE privind energia din surse regenerabile.

Bioeconomia UE are deja o cifra de afaceri de aproximativ 2 000 de miliarde EUR si ofera locuri de munca pentru peste 22 de milioane de oameni, ceea ce reprezinta 9% din totalul fortei de munca ocupate din UE. Ea include sectoare precum agricultura, silvicultura, pescuitul, productia de alimente si de hartie si pasta de hartie, precum si o parte a industriei chimice, biotehnologice si energetice. Se estimeaza ca fiecare euro investit in cercetarea si inovarea finantata de UE pentru bioeconomie va genera 10 EUR de valoare adaugata in sectoarele bioeconomiei pana in 2025.

Strategia prezinta trei piloni principali:

1) Investitia in cercetare, inovare si competente pentru bioeconomie. Aceasta ar trebui sa includa finantare UE, finantare nationala, investitii private si sporirea sinergiilor cu alte initiative politice.

2) Dezvoltarea pietelor si a competitivitatii in sectoarele bioeconomiei printr-o intensificare durabila a productiei primare, prin conversia fluxurilor de deseuri in produse cu valoare adaugata, precum si prin mecanisme de invatare reciproca pentru ameliorarea productiei si a utilizarii eficiente a resurselor. Ca exemplu, eliminarea deseurilor alimentare reprezinta pentru contribuabilul european un cost de 55-90 EUR pe tona si produce 170 de milioane de tone de CO2. Aceste deseuri ar putea fi transformate in bioenergie sau in alte produse ecologice, creand locuri de munca si crestere economica.

3) Consolidarea coordonarii la nivelul politicilor si implicarea partilor interesate, prin crearea unui Grup pentru bioeconomie, a unui Observator bioeconomic si prin organizarea in mod regulat a unor conferinte ale partilor interesate.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.