Comisia aproba un ajutor de stat pentru inchiderea a trei mine de carbune din Romania

ajutor de stat, mina

Comisia a considerat ca masura este conforma cu normele UE privind ajutoarele de stat deoarece ajutorul acordat pentru acoperirea costurilor de productie va scadea in mod progresiv si intrucat Romania s-a angajat sa puna in practica masuri complementare pentru diminuarea impactului social si de mediu al inchiderii.

Decizia 2010/787/UE a Consiliului privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive permite autoritatilor publice sa acorde, in anumite conditii, ajutoare pentru industria carbunelui, cu scopul de a facilita inchiderea minelor de huila necompetitive, pana in decembrie 2018.

Compania Nationala a Huilei JSC Petrosani este o intreprindere de stat si singura societate din Romania producatoare de carbune. in prezent, detine sapte unitati de productie de carbune, iar Romania a decis sa inchida trei dintre acestea, considerate necompetitive. Prima dintre mine va fi inchisa pana la sfarsitul anului 2015 (Petrila), iar celelalte doua pana la sfarsitul anului 2017 (Uricani si Paroseni).

Planul de inchidere notificat de Romania are ca rezultat o reducere progresiva a valorii totale a ajutoarelor acordate pentru acoperirea costurilor de productie, in conformitate cu decizia Consiliului. in plus, planul include masuri de atenuare a impactului asupra mediului al productiei de carbune. De asemenea, Romania s-a angajat sa sprijine lucratorii din mine care urmeaza a fi concediati si sa sustina reconversia profesionala a acestora pentru a-i ajuta sa gaseasca un nou loc de munca in afara industriei carbunelui.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.