Raportul de monitorizare: Bulgaria si Romania se apropie de tinta aderarii

Astazi Comisia Europeana a adoptat Raportul de Monitorizare pe 2005, privind pregatirea Bulgariei si Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Raportul arata ca ambele tari au facut progrese importante in pregatirile lor. Ele ar trebui sa poata indeplini cerintele corespunzatoare statutului de membru al Uniunii Europene la data preconizata a aderarii de 1 ianuarie 2007, cu conditia concentrarii tuturor eforturilor asupra reformelor, cu o atentie deosebita pe aplicarea lor efectiva.

Comisia va continua sa monitorizeze atent pregatirile celor doua tari. Va revedea care este situatia in aprilie-mai 2006, cand ar putea recomanda, daca va fi necesar, amanarea aderarii pana in 2008, daca una sau ambele tari sunt in mod clar nepregatite.

Pe 25 aprilie 2005, Bulgaria si Romania au semnat Tratatul de Aderare in vederea alaturarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Totusi, cele doua tari nu si-au finalizat pregatirile de aderare si de aceea Comisia monitorizeaza continuu situatia. Rapoartele de astazi prezinta cele mai recente rezultate. Prezentand raportul, Comisarul Rehn a declarat: „Bulgaria si Romania au realizat pana acum progrese semnificative in pregatirea pentru aderare. Totusi, deliberarile nu s-au incheiat. In lunile ce vor urma este necesara o atentie deosebita pe aplicarea reala si respectarea masurilor de reforma. Aspectele prezentate in rapoartele noastre trebuie luate foarte in serios si folosite ca motivatie pentru grabirea reformelor, daca Bulgaria si Romania vor sa fie gata pentru aderare la 1 ianuarie 2007.”

Comisia confirma faptul ca Bulgaria si Romania intrunesc criteriul politic pentru a fi state membre. Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare mai ales pentru intarirea statului de drept, prin imbunatatirea administratiei publice si a sistemului judiciar si prin combaterea eficienta a coruptiei. Bulgaria si Romania indeplinesc cerinta de a avea o economie de piata functionala. Continuarea ritmului actual de reforma din Bulgaria si implementarea energica a programului structural de reforma din Romania pot permite celor doua tari sa faca fata presiunii concurentiale si fortelor pietei din Uniunea Europeana.Ambele tari continua sa faca progrese in adoptarea si implementarea legislatiei europene. in majoritatea domeniilor ele sunt intr-un stadiu avansat.

Totusi, Comisia a identificat cateva sectoare in care trebuie intensificate eforturile. Autoritatile din ambele tari ar trebui sa continue energic pregatirile pentru a asigura o aderare pe deplin benefica pentru cetatenii lor. Exista un numar redus de probleme specifice in pregatirea celor doua tari care dau motive de serioasa ingrijorare. Fara a lua masuri imediate Bulgaria si Romania cel mai probabil nu vor putea sa-si indeplineasca obligatiile in aceste domenii specifice pana la 1 ianuarie 2007.

Anul urmator, in aprilie sau mai, Comisia va face o noua evaluare a situatiei. Ar putea recomanda, daca e nevoie, amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei pana la 1 ianuarie 2008, daca va exista un risc serios ca oricare din aceste state sa se dovedeasca clar nepregatit sa indeplineasca cerintele statutului de membru pana la 1 ianuarie 2007, intr-un numar important de domenii.

Comisia Europeana va continua sa acorde ajutor financiar substantial pregatirilor Bulgariei si Romaniei pentru aderare, axandu-se pe problemele ramase. Volumul total al ajutorului de pre-aderare valabil pentru 2006 este in valoare de 545 milioane de euro pentru Bulgaria si 1.155 milioane de euro pentru Romania.

Sursa: , Delegatia Comisiei Europene in Romania, 25 octombrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top