Creditele in lei cistiga teren

Ritmul de crestere a soldului creditelor neguvernamentale s-a accelerat in luna septembrie la 5,1%, fata de 3,6% in luna august, avansul fiind determinat in special de majorarea semnificativa a imprumuturilor acordate in lei, reiese din datele prezentate, ieri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Potrivit unui comunicat al bancii centrale, cresterea a fost de 4,5% in termeni reali, pina la 55,012 miliarde de lei. In luna septembrie, soldul creditelor acordate in lei a urcat cu 6%, nivel cu 1,5 puncte peste cel din luna august, iar stocul imprumuturilor in valuta exprimat in lei a avansat cu 4,5% (3,1% in euro), tot cu 1,5% mai rapid decit in luna precedenta. Creditul acordat populatiei si-a majorat ponderea in totalul imprumuturilor de la 34,6% in luna august la 35,2%, dupa ce a urcat cu 7,1% (6,4% in termeni reali), in conditiile majorarii cu 5,6% a componentei in lei (5% in termeni reali) si cu 8,6% a componentei in valuta exprimata in lei (in euro, cresterea a fost de 7,1%).

Ritmul anualizat de crestere a creditelor s-a accelerat la rindul sau in a noua luna a anului. La sfirsitul lunii septembrie, creditul neguvernamental a consemnat o crestere de 39,8% (28,9% in termeni reali) fata de finele lunii septembrie 2004. In luna august, cresterea a fost de 37,4% (26,2% in termeni reali). Dinamica semnificativa a creditelor in lei din luna septembrie a avut ca efect modificarea situatiei pe primele noua luni ale acestui an. Se remarca avansul semnificativ al componentei creditelor in lei, de 46,4% in termeni nominali (34,9% in termeni reali) la finele lunii septembrie, fata de 40,4% in primele opt luni, in timp ce pentru valuta ritmul s-a mentinut aproape neschimbat, la 35,6%, exprimat in lei. Economiile in lei ale populatiei s-au majorat cu 1,9%, la 16,17 miliarde de lei, dar ponderea lor in masa monetara a scazut cu 0,5 puncte, la 20,2%.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 1 noiembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.