In urmatorii patru ani, exporturile Romaniei vor depasi 36 miliarde de Euro

Prognozele specialistilor privind exporturile Romaniei in urmatorii patru ani sunt mai mult decat optimiste. Potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza, exportul va creste in perioada 2005-2009 cu aproximativ 40%, ajungand la o valoare de 36,7 miliarde de euro. Aceleasi prognoze arata ca, in acest an, exporturile autohtone se vor cifra la 21,9 miliarde de euro, in conditiile in care in primele sapte luni ale anului s-a inregistrat o crestere de peste 15%, ajungand la 12,5 miliarde de euro, iar in iulie a.c., exporturile au consemnat, potrivit Institutului National de Statistica, cea mai mare valoare din 1990 si pana in prezent, ajungand la aproximativ doua miliarde de euro.

Potrivit CNP, in acest an s-a redus cererea pe piata externa la anumite produse, precum cele chimice sau metalurgice, motivele fiind variatia mare a preturilor internationale si pretul titeiului, care a ajuns la 58,3 dolari/baril.

O tendinta ascendenta au avut-o insa exporturile de combustibili minerali si uleiuri care au ajuns la aproximativ 540 milioane de euro, valoare cu 67% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Sursa: , Cotidianul Curentul online, 7 noiembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.