Suceava va fi primul oras din tara cu transport public exclusiv electric

auto electric

Lungu a precizat ca, pentru inceput, se vor achizitiona cele doua autoturisme, pentru municipalitate, urmand ca apoi sa se extinda pentru transportul public, iar in cele doua doua parcaje subterane din centrul orasului se vor construi prize pentru incarcare.

Potrivit lui Lungu, autoturismele eco ce urmeaza a fi achizitionate au o valoare totala de 176.800 de euro, prin finantare europeana nerambursabila, iar cofinantarea locala va fi asigurata prin plata salariilor soferilor.

Primarul a spus ca Suceava este singurul oras din tara ce face parte din grupul de zece orase europene care au lansat proiectul-pilot de introducere a transportului electric urban, atat in ceea ce priveste autobuzele electrice, cat si autoturismele electrice.

Suceava a semnat in iunie 2011, la Lisabona, memorandumul de cooperare cu Oslo, Frankfurt, Londra, Stockholm, Lisabona, Katowice, Beja, Madrid si Zograoufu pentru introducerea vehiculelor electrice atat pentru transportul public, cat si in transportul autovehiculelor private. Memorandumul semnat de cele zece orase din UE a fost transmis Comisiei Europene, ce urmeaza sa identifice bonificatiile de care beneficiaza autoritatile locale ce vor implementa acest proiect, initiat in baza Strategiei 2020 a Uniunii Europene privind schimbarile climatice si energia.

Lungu a precizat ca acest proiect-pilot prevede in special introducerea transportului electric in cele zece orase in vederea scaderii poluarii urbane si a subliniat ca, desi autovehiculele electrice sunt mai scumpe, devin foarte rentabile in conditiile in care autoritatile vor beneficia de stimulente si bonificatii din partea UE. Totodata, Lungu spune ca acest proiect este oportun pentru transferul de experienta de la orasele partenere care sunt avansate in domeniul vehiculelor electrice.

Potrivit primarului, un autobuz electric de acest tip functioneaza deja in Oslo si doreste ca intr-un timp relativ scurt un asemenea tip de autobuz sa circule si in municipiul Suceava. “Vrem sa fim un oras cu poluare cat mai redusa. Sa ajungem sa producem energie electrica verde in centrala de cogenerare, folosind plante energetice si biomasa, iar energia electrica verde sa alimenteze autobuze si autoturisme electrice”, a spus Lungu.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.