150 de milioane de euro pentru incalzirea orasului Oradea

Directia de Dezvoltare Durabila si Finantari Externe, CET, primarie, Oradea

De doua luni, Primaria Oradea a inceput demersurile pentru modernizarea sistemului de incalzire a municipiului din fonduri europene. Pentru reducerea cheltuielilor cu 40% este necesara o investitie de 150 de milioane de euro in Electrocentrale (CET).

Bani europeni

O echipa de experti de la firma Jaspers, cea care se ocupa cu evaluarea proiectelor depuse pentru atragerea banilor europeni, si-a incheiat aseara inspectia la Oradea. Expertii straini au facut o evaluare a proiectului municipalitatii. In ultimele zile, ei au verificat modul in care a fost intocmit proiectul, iar aseara au facut o vizita la Electrocentrale.

Potrivit directorului Directiei de Dezvoltare Durabila si Finantari Externe, Marcel Bolos, concluziile expertilor vor fi facute publice peste o saptamana, insa semnalele sunt bune. „Proiectul a fost foarte bine scris”, a declarat Marcel Bolos. Pana sa fie depus, proiectul trebuie analizat si de o comisie formata din experti romani. Concluziile celor doua comisii sunt cruciale.
Pentru a nu fi nevoiti ca din 2011 sa-i puna pe oradeni sa plateasca emisiile poluante, municipalitatea va contracta finantari prin Programul Operational Sectorial pentru construirea unui nou bloc energetic.

Sistem de cogenerare

La fel de vechi si de imbatranite ca si centrala sunt si conductele care distribuie agentul termic oradenilor. „in momentul in care s-au facut probele in vederea furnizarii energiei termice, numai pe una din cele trei magistrale care strabat Oradea s-au ivit 82 de gauri in conducte”, sustine directorul CET Dragos Gligor.

Pentru a rezolva aceste probleme, primaria va achizitiona un bloc energetic nou, care va produce energie electrica si termica in cogenerare. Noul bloc va functiona pe baza de carbune, cea mai importanta sursa fiind exploatarea Voievozi.

Proiectul propus prevede un nou bloc energetic cu o putere de 50 MW. „Acesta va putea alimenta tot orasul. Este de fapt o reconstructie a CET-ului de pe Calea Borsului”, sustine directorul. Construirea unui bloc energetic nou nu rezolva insa problema poluarii. Noua centrala trebuie sa fie dotata cu instalatie de desulfurare, aceasta investitiei ridicand costul noii centrale la 60 de milioane de euro.

Magistrale noi

Transportul agentului termic la locuinte este asigurat de trei mari magistrale, a caror lungime este de 19,14 kilometri. Vechi de 30 de ani conductele produc pierderi de peste 40%. inlocuirea acestpra se ridica la 60 de milioane de euro. La aceasta se adauga inca 30 de milioane de euro pentru modernizarea punctelor termice si a tevilor care fac legatura cu blocurile.

Fara efect

Desi angajatii Primariei cred ca valoarea facturilor se va reduce, presedintii de asociatii nu sunt optimisti. „Toate aceste investitii nu vor reduce factura daca primaria nu gandeste un alt sistem de producere a gigacaloriei mai ieftin”, spune Dorel Tasan, presedintele asociatiei de proprietari de pe strada 1 Decembrie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top