De ce zice banca “nu” micilor patroni

Pentru a obtine un credit, micii intreprinzatori trebuie sa-i convinga pe bancheri ca au experienta in domeniul in care dezvolta businessul, ca au intocmit singuri planul de afaceri si ca activitatea va genera fluxuri de numerar suficiente care sa garanteze rambursarea creditului si a dobanzii aferente. Bancherii spun ca principalele motive pentru care IMM-urile nu primesc finantare sunt cosmetizarea situatiilor financiare, lipsa garantiilor si planurile de afaceri neviabile. Ei spun ca fiscalitatea excesiva i-a impins pe multi intreprinzatori sa-si cosmetizeze situatiile financiare pentru a scapa de plata impozitelor si taxelor mari catre buget, iar aceasta practica ii descalifica la acordarea unui imprumut.

Interfata bancii cu intreprinzatorul este consilierul care, pe langa atributiile clasice ale unui ofiter de credit, ofera si consultanta solicitantului de credit in completarea documentatiei necesare si chiar in intocmirea planului de afaceri. “Situatiile financiare sunt niste cifre. Chiar daca cash-flowul este negativ, noi trebuie sa stim de ce. Si aici intervine consilierul, care pledeaza pentru acordarea finantarii in fata Departamentul de analiza credite”, a declarat directorul Directiei clientela comerciala din BRD, Daniela Niculescu, reporterilor de la Evenimentul Zilei.

Bancherii prefera ca planurile de afaceri sa fie intocmite de intreprinzatori, fara aportul firmelor de consultanta in afaceri. “Prima data verificam planul de afaceri. Ca bancher iti dai seama imediat daca planul este facut cu ajutorul unor consultanti. Banca prefera ca planul de afaceri sa fie intocmit de societatea care solicita finantarea pentru a putea consilia eventual clientul in planificarea financiara pe termen mediu”, a declarat Niculescu.

Pentru a primi de la banca finantarea solicitata, indicatorii financiari ai unei companii trebuie sa se incadreze in anumiti parametri. “Analizam gradul de lichiditate, de solvabilitate, profitul net si gradul de indatorare al companiei si facem previziuni pe doi sau trei ani”, a declarat Dragos Mirica, seful Departamentului clienti corporativi din cadrul bancii Unicredit Romania.

Un alt semn de intrebare pentru bancheri ar fi schimbarea radicala a domeniului de activitate de catre intreprinzator. “Daca un producator are o experienta de zece ani in productia de pantofi si doreste o finantare in agricultura, te intrebi daca are capacitatea manageriala necesara dezvoltarii noii afaceri. Ceea ce conteaza foarte mult este experienta in domeniul pentru care solicita finantarea si planul de afaceri viabil”, a declarat Niculescu.

O situatie financiara care indica o cifra mare de afaceri si un profit bun nu reprezinta neaparat cheia succesului in obtinerea unui credit de investitii sau pentru capital de lucru. “Banca pune accent pe cash-flow pentru ca generarea fluxurilor de numerar reprezinta garantia ca aveti de unde plati. Profitul nu garanteaza finantatorul ca va veti putea organiza astfel incat sa returnati banii”, a declarat Daniela Niculescu. Bancherii reclama instabilitatea legislativa si a mediului macroeconomic si recunosc ca sunt selectivi cu clientii pentru ca recuperarea creantelor poate dura, in Romania, pana la doi-trei ani.

Sursa: , Evenimentul Zilei online, 11 noiembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.