Fonduri SAPARD suplimentare pentru tinerii fermieri

Fermierii care au pana in 40 de ani vor beneficia de fonduri nerambursabile SAPARD de maxim 65% din valoarea unui proiect pentru investitii in exploatatii agricole, in functie de zona in care va fi realizat proiectul.

Astfel, prin Masura 3.1 (Investitii in exploatatiile agricole) a Programului SAPARD, tinerii fermieri beneficiaza de maximul de cofinantare daca realizeaza investitia in zona montana, stabilita in baza Ordinului Comun nr. 1.019/1.089/2005 al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si al Ministerului Administratiei si Internelor. Pentru investitii in alte zone decat cea montana, cofinantarea SAPARD este de 55% din valoarea investitiei realizate de tinerii fermieri.

Conform ultimelor precizari facute de Comisia Europeana in aceasta luna, cresterea gradului de cofinantare SAPARD de la 50% la 55% si respectiv 65% se aplica acelor fermieri care au statut juridic si sunt inregistrati ca Persoane Fizice Autorizate, ca Asociatii Familiale, ca Grup de Producatori sau ca Societati Agricole (constituite in baza Legii 36/1991).

In cazul asociatiilor familiale si a societatilor agricole trebuie avut in vedere ca toti membrii care fac parte din asociatie sau societate sa nu aiba peste 40 de ani.

Prin aplicarea acestor facilitati suplimentare, Programul SAPARD sprijina direct tanarul fermier care doreste sa realizeze investitii in exploatatii agricole la standarde europene. Acesta va putea realiza, de exemplu, o investitie de 10.000 de euro, cu doar 3.500 de euro sau 4.500 daca investitia nu este amplasata in zona montana.

Odata cu introducerea sprijinului pentru tinerii fermieri, Agentia SAPARD sustine relansarea economiei in zonele montane si prin modificarea plafonului maxim de cofinantare SAPARD de la 50% la 60% pentru toti cei care vor realiza investitii prin Programul SAPARD in zona montana, indiferent de varsta.

Sursa: , Agentia Sapard, 21 decembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.