Mos Craciun vine cu 29 de miliarde de euro pentru Romania

Peste 29 de miliarde de euro. Aceasta este suma pe care a pregatit-o Uniunea Europeana pentru Romania, iar acum tot ce trebuie sa facem este sa demonstram ca putem sa-i cheltuim. Liderii europeni au ajuns la acest acord dupa mai bine de 30 de ore de negocieri in ceea ce priveste bugetul comunitar pe urmatorii sapte ani – 2007-2013.

Formula de consens privind bugetul UE, rezultata dupa negocierile derulate la reuniunea Consiliului European, permite Romaniei sa beneficieze de fonduri consistente pentru reducerea decalajelor fata de tarile vest-europene, considera presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Cei doi oficiali romani au participat, joi si vineri, la reuniunea de la Bruxelles a Consiliului European, al carei principal subiect a fost propunerea britanica privind bugetul Uniunii Europene. De si presedintia britanica a UE a propus initial reducerea cheltuielilor totale ale bugetului comunitar, lucru criticat mai ales de noile state membre, principalele avizare de o asemenea reducere, solutia de compromis a fost adoptata in noaptea de vineri spre simbata, la 04.00 ora Romaniei.

Noua propunere privind bugetul UE, acceptata de membrii Consiliului European, presupune o crestere a plafonului de fonduri de coeziune alocate Romaniei, de la 3,66% la aproape 3,79% din cheltuieli, reprezentind – conform calculelor preliminare – un supliment financiar de circa 446 milioane euro. Sume mai mari au fost alocate Romaniei, Bulgariei si noilor zece tari membre si pentru programele de dezvoltare rurala, fondurile suplimentare alocate acestui domeniu cifrindu-se la 0,97 miliarde euro. Prin decizia adoptata la Consiliul European au fost introduse si noi reguli privind procedurile tehnice de derulare a programelor finantate prin alocatii comunitare, respectiv majorarea la trei ani a duratei de finantare a unui proiect, stabilirea plafonului de cofinantare la 85% si includerea taxei pe valoarea adaugata nerambursabila in categoria cheltuielilor considerate eligibile.

In documentul aprobat in reuniunea de la Bruxelles se mentioneaza ca Romania va primi, in perioada 2010-2013, 18,3 miliarde euro din partea Uniunii Europene, la care se adauga cele 10,8 miliarde euro deja aprobate pentru intervalul 2007-2009. Fondurile mentionate vor fi insa acordate pe baza unor proiecte viabile de modernizare a societatii, ceea ce presupune ca Romania va trebui sa elaboreze astfel de programe prin care sa cheltuie anual 3,6 miliarde euro, in perioada 2007-2009, si aproape 4,6 miliarde euro, in intervalul 2010-2013. “Din punctul nostru de vedere, s-a obtinut ceea ce ne interesa in mod major: un compromis realizat la nivelul donatorilor, in primul rind, care au stiut sa cedeze in favoarea sansei majore de a construi Europa unita”, a afirmat presedintele Traian Basescu.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 19 decembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.