Creste cofinantarea pe proiectele SAPARD pentru zonele inundate

Incepand cu 2006, Agentia SAPARD va oferi sprijin financiar mai mare pentru proiectele de procesare agroalimentara situate in zonele calamitate de inundatiile din acest an.

Fondurile nerambursabile SAPARD acordate pentru proiectele de infiintare sau modernizare a unitatilor de procesare agroalimentara (Masura 1.1 – Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole) vor creste la 75% din valoarea totala eligibila a proiectului, fata de 50%, contributia SAPARD acordata in mod normal.

Astfel, societatile comerciale, cooperativele de consum si grupurile de producatori care realizeaza investitii in sectoarele carne, lapte, legume si fructe, vinificatie, cereale, plante textile si piscicultura trebuie sa contribuie cu doar 25% din valoarea proiectului SAPARD, pentru situatia prezentata mai sus.

In aceasta situatie, se poate realiza o investitie de 1.000.000 de Euro, de exemplu, cu o contributie privata de doar 250.000 de Euro, restul fondurilor fiind asigurate prin Programul SAPARD.

Cresterea cofinantarii SAPARD la 75% se aplica in cazul in care procentul de calamitare al localitatilor in care va fi realizat proiectul este mai mare de 30%. Daca gradul de calamitare este intre 10 si 30%, facilitatea este valabila doar pentru modernizarea sau reabilitarea unitatilor care au fost afectate direct de inundatii.

Potentialii beneficiari care solicita fonduri SAPARD pentru modernizarea unitatilor afectate de inundatii si se afla intr-o localitate care a fost afectata in procent de pana la 30%, trebuie sa prezinte un document eliberat de catre Comitetul local pentru situatii de urgenta care sa ateste faptul ca unitatea respectiva a fost afectata de inundatii.

Mai mult, pentru aplicarea acestei facilitati, cofinantarea publica a proiectelor SAPARD va fi asigurata de catre Uniunea Europeana in proportie de 85%, fata de 75% cat este stabilit in mod normal, restul de 15% fiind suportat de catre Guvernul Romaniei.

Lista localitatilor afectate de calamitati in acest an precum si gradul de calamitare a acestora a fost stabilita de catre Guvernul Romaniei prin Hotararea nr. 1512 / 29 noiembrie 2005.

Pentru realizarea investitiilor specifice industriei agroalimentare (Masura 1.1) se pot obtine fonduri nerambursabile de pana la 2.000.000 de Euro, valoarea minima admisa a proiectelor SAPARD fiind de 30.000 de Euro.

Sursa: , www.euractiv.ro, 28 decembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.