Finantarile vor rasfata furnizorii de servicii

Crearea si dezvoltarea companiilor de servicii de business, investitiile in tehnologie si turismul sunt domeniile care au primit o atentie speciala in programele ce vor fi lansate dupa 1 ianuarie 2007.

Secretul pentru a obtine finantari dupa aderarea la UE este, potrivit specialistilor, rezolvarea din timp a catorva probleme esentiale in activitatea companiei. Acestea sunt, pe scurt: intocmirea unui plan de afaceri “beton”, ceva surse financiare proprii, la ciorap, si invatarea “pe de rost” a legislatiei din domeniul ajutorului de stat si achizitiilor publice.

Primele doua chestiuni pot fi puse la punct de pe acum. Celelalte doua sunt mai complicate, deoarece pachetele legislative pentru domeniile respective nu sunt finalizate inca. Fondurile europene care vor intra in Romania din 2007 nu vor restrictiona domeniul de activitate al solicitantilor si scopul proiectelor. “Vor avea succes, in primul rand, acele firme care vor veni cu proiecte de buna calitate si care sa raspunda criteriilor de eligibilitate, care vor cunoaste bine regulile de implementare, fie prin formarea unui colectiv propriu de specialisti, fie prin contractarea unei echipe de consultanti, si care vor asigura din timp cofinantarea necesara”, transmite Autoritatea de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar din Ministerul Finantelor Publice.

Asa ca, dupa ce a pus la punct elementele esentiale si are strategia de activitate stabilita, o firma se poate orienta spre un program care “i se potriveste”. Cele doua programe de baza pentru mediul de afaceri vor fi Programul Operational (POS) “Cresterea Competitivitatii Economice”, coordonat de catre Ministerul Economiei si Comertului (MEC) si Programul Operational Regional, de la Ministerul Integrarii Europene.

Pentru fiecare sector economic in parte, exista organismele intermediare, cele care, practic, vor lucra direct cu solicitantii de finantari. Este vorba despre diferite alte ministere si agentii cu experienta in domeniile respective. Programul de “competitivitate” este cel care se va adresa in mod special intreprinzatorilor.

Primele activitati mentionate in documentul preliminar, aflat inca in lucru la MEC, sunt: investitii productive, in special pentru IMM-uri, investitii in echipamente, tehnologii noi si alte active, investitiile intangibile vizand achizitionarea de brevete, marci, licente si know-how. Inca nu sunt decise nici forma finala a acestor actiuni si nici sumele ce vor fi alocate. “Ministerul va sustine, in negocierile cu oficialii europeni, importanta acestor masuri si o alocare financiara cat mai mare pentru ele”, spune Catalina Melita, director adjunct pentru programe cu organizatii internationale si Autoritatea de Management pentru POS “Cresterea Competitivitatii Economice” la MEC. Investitiile in tehnologii si sisteme performante sunt mentionate si in proiectul Programului Operational Regional: “activitatile eligibile vor include sisteme IT, procese si metode moderne de productie, utilizarea inovatiilor si tehnologiei aplicate”. Este important de stiut ca, in cazul acestui al doilea program, se finanteaza prioritar microintreprinderile si afacerile in faza de start-up.

Un domeniu considerat de maxima importanta in proiectele programelor amintite este cel al furnizorilor de servicii pentru intreprinderi. Pentru aceasta categorie de activitati, propunerea de alocare financiara a Ministerului Integrarii Europene este de 178 de milioane de euro. De asemenea, incepand cu 2007, dezvoltarea mediului de afaceri din domeniul turismului are sansa sa primeasca 222 de milioane de euro din Fondul de Dezvoltare Regionala. Sumele care vor fi alocate Romaniei nu sunt inca stabilite. Programele si actiunile de finantat vor fi negociate cu Comisia Europeana pe intreg parcursul anului. Conform estimarilor Capital, a datelor din programe si “Studiilor de impact” ale Institutului European din Romania, mediul de afaceri, ca beneficiar direct, poate primi peste 1,5 miliarde euro. Adica peste
200 milioane de euro anual.

“Sumele care pot fi cerute vor varia intr-un interval destul de larg, in functie de natura proiectului. Vor fi, de exemplu, proiecte foarte mici, de 5.000 de euro, ca de exemplu sprijin pentru start-up-uri dar si proiecte de 1 – 2 milioane euro, pentru retehnologizari sau proiecte de cercetare-dezvoltare. In ceea ce priveste cofinantarea privata, orientativ, pentru o IMM, contributia proprie va fi in medie de 30%- 40%”, transmite Ministerul Finantelor Publice. Pentru a afla detalii, intreprinzatorii trebuie sa stea de pe acum cu ochii pe site-urile autoritatilor de resort.

Sursa: , Revista Capital online, 15 februarie 2006, autor Ioana Morovan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.