Institutul de fizica Iasi – finantare pentru trei proiecte de cercetare

Pentru acest an, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Tehnica Iasi a obtinut finantare pentru trei proiecte de cercetare, î®Â colaborare cu alte institute de profil din Europa. Pentru cele trei proiecte, Institutul din Iasi a primit o finantare de aproape 300 mii Euro de la Comunitatea Europeana din fondul destinat dezvoltarii cercetarii. Cel mai important proiect are o valoare de peste 200 mii Euro si priveste realizarea unor materiale magnetice cu aplicativitate î®Â industria aeronautica.

La acest proiect, Institutul din Iasi este singurul partener din Europa de Est si a fost realizat colaborare cu institute de prestigiu din Germania, Franta, Suedia si altele. Al doilea proiect valoare de peste 20 mii Euro are ca obiectiv largirea colaborarii domeniul cercetarii re tarile din Europa de Est. Principala tinta urmarita este stabilirea unei strategii comune de cercetare si dezvoltare a unor noi domenii fizica. Ultimul proiect vizeaza impactul pe care au nanoparticulele asupra organismului si mediului. Nanoparticulele sunt substante de dimensiuni foarte mici, invizibile, care se gasesc substantele chimice si nu numai cum ar fi solventi, vopsele, produse medicamentoase etc. Valoarea acestui proiect este de peste 25 mii Euro si este realizat colaborare cu peste 20 de parteneri din Europa.

“Aceste finantari sunt foarte importante pentru noi. Datorita lor putem colabora cu institute de fizica din alte tari si astfel dezvoltarea î®Â cercetare este mult mai rapida si mai productiva. Avem sansa sa ajungem cu cercetarea la nivelul tarilor din Uniunea Europeana”, a declarat Horia Chiriac, director la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Tehnica Iasi, reporterilor de la cotidianul Ziua de Iasi.

Sursa: , Cotidianul Ziua de Iasi online, 21 februarie 2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.