Ministerul Justitiei a facut public proiectul de modificare a Legii 31/1990 privind societatile comerciale. Initiativa, care isi propune sa alinieze legislatia romaneasca cu cea europeana, aduce unele content_news (old_id, data_afisarii, title, content, sursa) in ce priveste modul de infiintare a societatilor ca si functionarea adunarilor generala a actionarilor.
Totusi, analistii economici ca si reprezentanti ai patronatelor considera ca proiectul de lege trebuie discutat suplimentar si imbunatatit.
In expunerea de motive care insoteste proiectul de modificare a Legii 31/1990 se arata ca schimbarile la lege sint necesare pentru implementarea Directivelor europene in privinta societatilor comerciale, ca si pentru introducerea in dreptul romanesc a principiilor Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) privind guvernarea corporativa a societatilor comerciale.
Una dintre cele mai importante modificari aduse de proiectul de lege se refera la faptul ca societatile comerciale pe actiuni vor putea fi infiintate de numai doi actionari, fata de cinci cit prevede legislatia in acest moment.
Acest lucru este considerat pozitiv de catre analistul economic Cristian Badescu. „Este salutara reducerea numarului de actionari. Chiar daca acest lucru era cel mai adesea o simpla formalitate, schimbarea propusa de Ministerul Justitiei face ca lucrurile sa se simplifice”, a declarat Badescu pentru Hotnews.ro.
Pe de alta parte, proiectul introduce notiunea de capital social autorizat, care reprezinta valoarea cu care Consiliul de Administratie (CA) sau administratorul unic poate majora capitalul societatii, fara a fi necesara o hotarire a adunarii generale in acest sens, insa pe baza unei imputerniciri primite de la Adunarea Generala a Actionarilor (AGA).
Conform aceluiasi proiect, CA al unei societati va putea delega atributiile executive unuia sau mai multor directori ai societatii comerciale.
Proiectul mai prevede o serie de modificari referitoare la statutul administratorilor, printre care se numara si clarificarea situatiei directorilor executivi in raport cu membrii comitetului de directie. Astfel, CA al unei firme va putea delega o parte din puterile sale unuia sau mai multor directori, alesi dintre membrii CA sau din afara acestuia.
Sunt introduse totodata notiuni noi pentru oamenii de afaceri, printre care obligatia administratorilor de a actiona „cu prudenta si diligenta” si de a manifesta „loialitate” fata de companie.
In plus, proiectul introduce notiunea de „membru independent al Consiliului de Administratie”, care nu are sau nu a avut legaturi cu societatea si/sau actionarii ei, cu recomandarea ca astfel de persoane sa fie alese din rindul administratorilor neexecutivi.