17 milioane de euro pentru proiecte de cooperare transfrontaliera cu Serbia si Muntenegru

In cadrul intrevederii avute cu delegatia din Serbia si Muntenegru, condusa de Jelena Bacovic, Directorul Cancelariei pentru Integrare Europeana, Anca Daniela Boagiu, ministrul integrarii europene, a stabilit detaliile colaborarii in vederea implementarii programelor de cooperare transfrontaliera pe aceasta granita.

Ministrul integrarii europene, Anca Daniela Boagiu, a avut marti, 28 februarie a.c, o intrevedere cu delegatia din Serbia si Muntenegru, condusa de Jelena Bacovic, Directorul Cancelariei pentru Integrare Europeana. In cadrul intalnirii, cei doi oficiali au pus bazele unui parteneriat care are ca scop dezvoltarea proiectelor de cooperare transfrontaliera care vor fi lansate in perioada imediat urmatoare.

Pentru programele de cooperare cu Serbia si Muntenegru, bugetul Romaniei in perioada 2004-2006 este de 17 milioane euro, din care 4 milioane euro pentru 2004, 5 milioane euro pentru 2005 si 8 milioane euro pentru 2006. Judetele care vor beneficia de aceste programe sunt Mehedinti, Caras-Severin si Timis.

In vederea implementarii Programului de Vecinatate 2004 derulat in colaborare cu Serbia si Muntenegru, va fi lansata in cursul lunii martie 2006 licitatia de propuneri de proiecte adresate Prioritatii 1 Dezvoltare economica si sociala si Prioritatii 2 Actiuni people-to-people. Ministerul Integrarii Europene a elaborat deja Ghidul aplicantului, iar documentele de licitatie sunt in procedura de aprobare in cadrul Delegatiei Comisie Europene. Redactia Finantare.ro va posta content_news (old_id, data_afisarii, title, content, sursa) despre acest program de finantare de indata ce vor fi facute publice.

De asemenea, ministrul Anca Daniela Boagiu a stabilit impreuna cu reprezentantul Serbiei-Muntenegru derularea unor intalniri bilaterale frecvente, pentru a intari relatiile de colaborarea dintre cele doua tari, mai ales in ceea ce priveste proiectele derulate pe granita.

“Modernizarea comunitatilor de granita din Romania, cat si a celor din Serbia si Muntenegru depinde de accesarea prompta a finantarilor europene. Prin urmare, trebuie sa venim cu proiecte viabile, care sa poata fi sustinute din fondurile comunitare. De aceea, este necesara o stransa cooperare, care sa se materializeze prin intalniri regulate intre reprezentantii romani si cei ai Serbiei si Muntenegrului”, a declarat Anca Daniela Boagiu, ministrul integrarii europene.

In urma acestei intrevederi, Anca Daniela Boagiu, ministrul integrarii europene, a semnat un ordin prin care a numit un expert din cadrul Directiei de Cooperare Transfrontaliera a Ministerului Integrarii Europene, responsabil in exclusivitate cu programele de cooperare transfrontaliera pe granita cu Serbia-Muntenegru.

In cadrul aceleiasi intalniri, cei doi oficiali au stabilit ca in perioada urmatoare sa fie organizate de catre Institutul European din Romania seminarii de instruire a expertilor din Serbia si Muntenegru, pentru intarirea capacitatii administrative a institutiilor din care fac parte.

Sursa: , Ministerul Integrarii Europene, 28 februarie 2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.