Imprumut guvernamental pentru eliminarea efectelor inundatiilor din 2001 – 2004

Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, proiectul de Lege privind ratificarea Contractului de Finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii pentru finantarea proiectului de eliminare a efectelor inundatiilor din 2001-2004 si masuri de prevenire a unor eventuale viitoare inundatii.

Contractul a fost semnat la Bucuresti, la 22 decembrie 2005, si la Luxemburg, la 27 decembrie 2005.

Valoarea imprumutului este de 300 milioane EUR. imprumutul se acorda pentru 25 de ani, din care sase ani perioada de gratie. Datorita destinatiei imprumutului, BEI nu va aplica procedurile standard, finantarea se va face in proportie de 75% din costul total eligibil al proiectului si 25% de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Rata dobanzii aplicata va fi rata practicata pe piata financiara la data si pentru valuta fiecarei trageri plus marja BEI de 13 puncte de baza.

Valoarea totala a proiectului este de 401,38 milioane euro, din care 300 de milioane euro din credite BEI si 101,38 milioane euro contributie de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, la care se adauga 83,75 milioane de euro cheltuieli de natura taxelor.

Fondurile vor fi utilizate pentru finantarea lucrarilor de reparatii si refacere a unor drumuri nationale distruse sau afectate de inundatii si pentru refacerea infrastructurii portului Isaccea. Realizarea lucrarilor va avea loc in perioada 2006-2009. Desemnarea proiectantilor, antreprenorilor si consultantilor se va face potrivit reglementarilor privind achizitiile publice, coroborate cu procedurile de achizitie ale BEI.

Sursa: Biroul de presa al Guvernului Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.