Ilegalitate grava la CNCSIS, recunoscuta de CNCSIS: Manipularea datelor din proiectele depuse

Proiectul cu titlul „DEZVOLTAREA COMUNITATILOR RURALE SI DINAMICA INTEGRARII EUROPENE. PERSPECTIVA COMPARATIVA”, avand ca director de proiect pe dl. Ilie Badescu, a fost depus pentru finantare la CNCSIS, in sesiunea din 2005. La afisarea rezultatelor competitiei, proiectul a aparut simultan ca proiect neeligibil pentru finantare (pentru motivul ca nu are carte de munca) dar si ca proiect eligibil cu un punctaj de 95,33 de puncte. Ulterior, proiectul a fost sters de pe lista proiectelor neeligibile, iar pe lista proiectelor eligibile, acelasi proiect (nr. 858), cu acelasi titlu, a aparut ca avand ca director de proiect pe dl. Dan Banciu.

Aceasta ilegalitate este dovedita de urmatoarele:

  1. Lista proiectelor eligibile tip A, comisia 3, asa cum era ea afisata pe site-ul CNCSIS in 17 februarie 2006, ora 14:42, unde la proiectul nr. 858 apare ca si director dl. Dan Banciu.
  2. Lista proiectelor primite de tip A, asa cum era ea afisata pe site-ul CNCSIS in 17 februarie 2006, ora 15:47, unde la proiectul nr. 858 apare ca si director dl. Ilie Badescu.
  3. Proiectul nr. 858, asa cum a fost el depus la CNCSIS si evaluat, avand ca director pe dl. Ilie Badescu, si in care dl. Dan Banciu nu apare nici macar in lista membrilor echipei. Acest proiect a fost descarcat de pe site-ul CNCSIS in data de 30 ianuarie 2006, cand toate proiectele depuse la CNCSIS s-au aflat in acces liber pe site-ul CNCSIS (fara parola), prin neglijenta CNCSIS, fiind deci documente publice.
  4. CNCSIS a dat ulterior un comunicat (copie), si a renuntat la finantarea proiectului. Comunicatul sustine ca schimbarea directorului de proiect a fost acceptata de CNCSIS in urma unei contestatii facute dupa ce initial CNCSIS a declarat proiectul ca fiind neeligibil. Aceasta inseamna, totusi, ca CNCSIS a facut o ilegalitate, nerespectand regulamentul propriu al concursului (copie), care indica o suita de conditii pe care directorul de proiect trebuie sa le indeplineasca, mentionand apoi: „Criteriile de eligibilitate trebuie strict respectate. Nerespectarea lor duce la eliminarea din competitie.”

    Presupunand, prin absurd, ca actiunea CNCSIS a fost regulamentara, inseamna ca orice proiect poate fi depus pentru finantare chiar daca nu este eligibil, urmand ca dupa contestatii sa se faca schimbari care sa duca la eligibilitatea acestuia. Printre factorii care pot face un proiect neeligibil se numara si: „proiectul propus nu a fost depus pana la termenul limita anuntat oficial”, „propunerea de proiect nu a fost scrisa in limba romana si limba engleza”, „proiectul propus nu se incadreaza in obiectivele programului”. Astfel, conform precedentului acceptat de CNCSIS, este regulamentar ca sa fie depus pentru finantare un proiect de cercetare scris in chineza sau klingona, sau un proiect depus dupa termenul limita. Ele pot fi declarate initial neeligible, dar pot fi aprobate pentru evaluare dupa contestatie (si eventual traducerea in romana). Este evident ca astfel de practici sunt in dezacord cu normele elementare de organizare a unor astfel de competitii, si pun in discutie capacitatea CNCSIS de a distribui fonduri pentru cercetare.

Sursa: Revista Ad Astra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top