Primaria Iasi modifica regulamentul pentru organizatiile neguvernamentale

Dupa o serie de consultari cu reprezentantii organizatiilor neguvernamentale, municipalitatea ieseana propune un nou regulament pentru finantarea proiectelor.

Finantarea proiectelor asociatiilor neguvernamentale de catre primarie va fi stabilita dupa un regulament nou. Conducerea primariei a avut o intalnire cu reprezentantii a circa 70 de asociatii si Fundatii pentru ca prevederile noului regulament sa fie in acord cu opiniile organizatiilor neguvernamentale.

Asociatiile si Fundatiile vor trebui sa contribuie in proportie de 40 la suta la finantarea proiectului, doar 60 la suta fiind suportat de bugetul local. In plus, in urma intalnirii, Consiliul Local (CL) a hotarat sa primeasca proiecte si de la asociatii si Fundatii noi, pana acum stipulandu-se necesitatea unei experiente de minimum un an. in mare parte, nevoia de a stabili un nou cadru pentru relatiile primariei cu organizatiile neguvernamentale (ONG) a fost impusa de modificarile legislative.

La sfarsitul anului trecut a intrat in vigoare Legea nr. 350/2005, care stabilea alte baze pentru finantarile autoritatilor locale. Banii de la buget nu pot fi dati decat in urma unui concurs de proiecte, similar cu o licitatie de achizitii sau lucrari. Practic, fiecare ONG va depune un proiect cu diverse actiuni ce se doresc finantate de la bugetul local. Municipalitatea va analiza si puncta fiecare proiect si va stabili anual proiectele care vor fi finantate.

Deocamdata, din fondurile de 1 miliard lei (100 mii RON) rezervate de primarie pentru ONG, doar 250 de milioane vor fi oferite. Primul termen de depunere a proiectelor este 15 aprilie, in mod normal, imediat dupa aceasta data fiind decise si proiectele castigatoare. Reprezentantii primariei sustin ca termenul de depunere va fi prelungit, daca CL nu aproba pana pe 15 aprilie noul regulament.

Sursa: , Ziua de Iasi online,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.