Zeci de miliarde lei pentru cercetarea universitara ieseana

Aproape 12 miliarde lei au fost castigate prin proiecte de cercetare la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Colectivele de cercetare din cadrul universitati din Iasi au avut un succes deosebit la cea mai recenta competitie de granturi a Consiliului National al Cercetarii stiintifice din invatamantul Superior (CNCSIS). Practic, peste 40 la suta dintre proiectele depuse au primit finantare din partea consiliului, aducand in universitate pentru primul an de la derularea programelor de cercetare aproximativ 12 miliarde lei (1,2 milioane RON).

In total, pentru competitia anuntata de CNCSIS in octombrie anul trecut, de la universitate au fost depuse 109 proiecte. in urma evaluarilor au trecut de comisii si implicit vor primi finantare 44 de proiecte. Astfel, dintre cele 62 de proiecte propuse pentru granturi de cercetare de tip A, au fost acceptate spre finantare 27 de proiecte, iar suma totala a depasit noua miliarde lei (900 mii RON). in categoria granturilor pentru tineri cercetatori au fost castigate cinci din zece proiecte propuse, finantarea ajungand la 1,2 miliarde lei (120 mii RON).

Alte 1,4 miliarde lei (140 mii RON) au fost atrase prin 12 granturi pentru tineri doctoranzi dintr-un total de 37 de proiecte depuse la CNCSIS. Inca 10 miliarde lei vor intra in vistieria Universitatii Al. I. Cuza, datorita proiectelor de cercetare de excelenta. Poate fi spus ca aproape toate colectivele de cercetare de la UAIC au avut succes la cea mai recenta competitie de proiecte pentru cercetare de excelenta, competitie pentru care proiectele au fost depuse la sfarsitul anului trecut. Conform rezultatelor, 10 din cele 12 proiecte eligibile depuse de universitate au castigat o finantare de peste 10 miliarde lei (1 milion RON).

Cea mai mare valoare, de 4 miliarde lei (400 mii RON), apartine unui proiect de la Facultatea de Biologie, care se va derula pe parcursul a trei ani, iar coordonarea apartine decanului Ion Bara. La sectiunea de proiecte pentru tineri cercetatori, facultatile de Fizica si Biologie au castigat cate doua proiecte fiecare, iar facultatile de Matematica, cea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) au, fiecare, cate un grant aprobat. Acestea au valori mai mici, cuprinse intre 500 milioane lei (50 mii RON) si 1,4 miliarde lei (140 mii RON). De asemenea, de la FEAA au fost depuse si castigate trei proiecte de mobilitate a cercetatorilor, cu o valoare totala de 70 milioane lei (7 mii RON).

Sursa: Ziua de Iasi online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.