Investitii guvernamentale in domeniul protectiei mediului

Patru proiecte de investitii prioritare in domeniul protectiei mediului si gospodaririi apelor, finantate din credite externe contractate de Guvern, vor fi derulate in perioada urmatoare. Pentru a demara aceste proiecte, Guvernul a adoptat in data de 26 aprilie 2006, prin aprobarea a patru Hotarari, indicatorii tehnico-economici ai acestor obiective de investitii, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

Unul dintre proiecte vizeaza reabilitarea zonelor fierbinti* Zlatna si Copsa Mica. Proiectul consta in lucrari de ecologizare si inlaturare a efectelor poluarii in zona industriala afectata, reabilitare si extindere a retelei de alimentare cu apa, reabilitare si extindere a retelei de canalizare ape uzate, reabilitarea sistemului de salubrizare, reabilitarea fatadelor si acoperisurilor afectate de poluare, amenajarea raului Ampoi si a afluentilor sai.

Un al doilea proiect are ca obiectiv modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in bazinul Cris, in judetul Vaslui si in municipiul Ploiesti. Proiectul consta in lucrari de reabilitare si extindere a retelelor de alimentare cu apa potabila, reabilitarea si extinderea retelelor de canalizare ape uzate, modernizarea statiilor de epurare a apelor uzate. Prin implementarea proiectului se urmareste imbunatatirea calitatii serviciilor de furnizare apa potabila si canalizare – epurare la standardele europene.

Al treilea proiect este “Sistem integrat de management al deseurilor in municipiile Iasi, Satu Mare si Sibiu”. Proiectul are ca scop protejarea mediului inconjurator. Lucrarile cuprinse in proiect constau in inchiderea unor depozite necontrolate de deseuri existente, construirea unor depozite ecologice regionale, implementarea sistemului integrat de management al deseurilor, construirea de spatii de sortare si compost pentru colectarea materialelor reciclabile, sensibilizarea populatiei cu privire la mediul inconjurator, stimularea reciclarii.

Proiectul “Sistem informatic integrat de mediu la nivel national” va permite conectarea tuturor subsistemelor la nodul informatic national si va face posibila centralizarea, la nivel national, a informatiilor privind mediul. Ministerul Mediului si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului vor utiliza acest sistem care integreaza cerintele legale, interne si internationale in materie, cu solicitarile venite din partea Uniunii Europene, Agentiei Nationale pentru Energie Atomica, ONU, etc.

Cele patru proiecte fac parte din proiectele prioritare de mediu si gospodarire a apelor, finantate din credite externe si din fonduri guvernamentale. Proiectele de investitii sunt cuprinse in Memorandumul aprobat in sedinta Guvernului din 12 ianuarie 2006 pentru aprobarea unor imprumuturi de pana la 1.441 milioane euro in perioada 2006-2009, pentru finantarea investitiilor prioritare de mediu si gospodarire a apelor.

Zonele fierbinti sunt cele pe teritoriul carora se inregistreaza depasiri sistematice ale indicatorilor de calitatea mediului fata de normele standardizate, care duc la deteriorarea starii mediului cu consecinte asupra sanatatii oamenilor.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.