Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit nu va mai prelungii termenele de executie la proiectele SAPARD

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit nu mai aproba actele aditionale care solicita prelungirea termenelor de executie ale proiectelor, atat cele private, cat si cele publice.

Aceasta decizie a fost luat in urma numeroaselor probleme aparute in implementarea proiectelor. Astfel, au existat cazuri, in special pe Masura 2.1 – Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, in care termenele de executie au fost prelungite de mai multe ori, riscandu-se astfel intarzieri in plati cu consecinte nefavorabile asupra absorbtiei fondurilor SAPARD.

Prelungirea termenlor de executie a fost si este solicitata in general pentru intarzieri in intocmirea dosarelor de achizitii sau licitatii de lucrari si servicii care de cele mai multe ori dovedesc un management defectuos al proiectului.

Singurele proiecte care vor fi luate in considerare pentru prelungirea termenlor de executie vor fi cele afectate de calamitati si numai in urma unei argumentatii completa si veridica.

“Anticipam ca aceasta masura, corelata cu o monitorizare zilnica a termenlor de verificare a fiecarei documentatii de plata, va duce la cresterea numarului de solicitari de rambursare depuse de catre beneficiar in vederea platii cheltuielilor efectuate” a declarat Dan Gherghelas, director general adjunct al Agentiei.

Durata medie de procesare a unei cereri de plata, intre depunerea ei si plata efectiva, este de 40 – 50 de zile, acolo unde documentatiile sunt complexe si prevad situatii de lucrari, si de 30 de zile pentru achizitii de masini si echipamente.

De asemenea, beneficiarul unui proiect finantat prin Programul SAPARD are la dispozitie doi ani sa finalizeze investitia pentru care beneficiaza de sprijin.

Din 27 februarie 2006, Agentia SAPARD s-a transformat in Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, iar cele 8 Birouri Regionale de Implementare a Programului SAPARD in 8 Centre Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.