43% din creditelor bancare directionat catre sectorul industrial si energetic

Peste 43 la suta din totalul creditelor bancare este directionat catre sectorul industrial si energetic, potrivit unui studiu realizat de Directia Stabilitate Financiara, din cadrul Bancii Nationale a Romaniei – BNR.

Distributia companiilor pe sectoare de activitate arata ca, in prima jumatate a anului 2005, serviciile si comertul detineau 77 la suta din totalul companiilor nefinanciare, sectorul industrial si energetic reprezentand doar 13 la suta. in schimb, in sectorul industrial si energetic se regaseste aproximativ 50 la suta din totalul fortei de munca active in cadrul companiilor nefinanciare.

In ceea ce priveste indicatorii de performanta financiara, in studiul BNR se evidentiaza cresterea profitabilitatii companiilor, reducerea costului indatorarii, o apreciere a indicatorului privind efectul de levier (de ameliorare exercitata de nivelul datoriilor asupra rentabilitatii) concomitent cu o sporire a capacitatii de acoperire a cheltuielilor cu dobanzile si de o imbunatatire a lichiditatii.

Cresterea economica din anul 2004 a avut drept consecinta o crestere semnificativa a profitabilitatii companiilor nefinanciare. in anul 2005, nivelul profitabilitatii s-a mentinut relativ constant fata de anul 2004, in timp ce indicatorii de lichiditate au inregistrat o imbunatatire. Cresterea profitabilitatii a avut un impact pozitiv asupra capacitatii companiilor de a-si acoperi serviciul datoriei, care a crescut concomitent cu gradul de indatorare.

Pe de alta parte, se evidentiaza cresterea numarului de companii aflate in curs de lichidare, de la 2.623 in anul 2003 la 12.384 in primele 10 luni ale anului 2005, ceea ce nu reflecta, neaparat, o consecinta a inmultirii numarului de falimente, ci, mai degraba o tendinta de dizolvare a companiilor fara activitate. Numarul de lichidari la nivelul companiilor care au expuneri fata de sectorul bancar s-a diminuat de la 898 cat era in decembrie 2003 la 767 societati in primele 10 luni ale anului 2005.
De asemenea, s-a diminuat nivelul restantelor companiilor in lichidare fata de sectorul bancar, ceea ce reflecta recuperarea unor datorii sau preluarea unei parti din restante de catre companii de recuperare a creantelor.

Sursa: INGfn Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.