Situatia evaluativa a proiectelor Ministerului Educatiei si Cercetarii

In baza Directiilor strategice pentru perioada 2006 – 2008, Ministerul Educatiei si Cercetarii a elaborat un amplu portofoliu de programe centrate pe investitie si proiecte privind imbunatatirea calitatii educatiei in invatamant.

Programele si proiectele finalizate de catre M.Ed.C. si pregatite pentru finantare sunt prezentate in continuare:

1. La inceputul lunii mai, la Washington, a fost negociat Acordul de imprumut privind Programul de educatie timpurie incluziva, finantat de Banca Mondiala (6,1 mil. euro) si Guvernul Romaniei (1,7 mil. euro), care face parte din Proiectul de Incluziune Sociala, ce se va derula in perioada 2006-2011. Acordul va fi ratificat de Banca Mondiala in perioada imediat urmatoare.

2. In cadrul programului „Educatia pentru cariera”, demarat deja in cursul lunii aprilie, se desfasoara cursuri de formare pentru 190 de formatori nationali, care la randul lor vor pregati profesorii de liceu, in special cei care predau disciplinele socio-umane. Proiectul, in valoare de 120.000 de euro, vizeaza cresterea gradului de insertie socio-profesionala a elevilor din clasele a XI-a si a XII-a.

3. Proiectul privind realizarea de Campusuri scolare si scoli de Arte si Meserii, in valoare de 360 milioane de euro, a fost finalizat si depus la Ministerul Finantelor Publice, urmand ca in perioada 12-16 iunie 2006 sa fie evaluat de catre specialisti ai finantatorilor externi pentru a putea trece la faza semnarii si implementarii acordului.

4. In cadrul programului „Microbuze pentru scoli”, in valoare de 15 milioane de euro, a fost elaborat caietul de sarcini si s-au facut procedurile preliminare demararii licitatiilor publice in vederea achizitionarii a peste 500 de microbuze scolare, urmand ca pana la data de 30 iunie 2006 sa fie semnate contractele de livrare.

5. In urma elaborarii si derularii unui alt program, in valoare de 4 milioane de euro, Ministerul Educatiei si Cercetarii va dota unitatile de invatamant primar si gimnazial din mediul urban cu materiale didactice (planse, harti de perete si globuri), folosite ca auxiliare didactice. in acest sens, MEdC va organiza, la sfarsitul lunii iunie, o licitatie deschisa in vederea atribuirii contractului de furnizare a acestor materiale (1.915.359 planse, 163.918 harti si 10.064 globuri), acestea urmand a ajunge in scoli pana la inceperea viitorului an scolar.

6. De asemenea, alte doua programe nationale, Programul national „E-learning” – preuniversitar (in valoare de 110 milioane de euro) si Reforma educatiei timpurii in Romania (in valoare de 105 milioane de euro) sunt finalizate si sunt depuse la Ministerul Finatelor Publice. Aceste programe vor putea fi implementate dupa ce finantatorii externi le vor evalua in perioada 12-16 iunie.

7. Programul de granturi pentru dezvoltarea scolara si Proiectul Platforme/ Laboratoare de cercetare interdisciplinara sunt, de asemenea, finalizate de catre M.Ed.C, urmand si ele a fi inaintate Ministerului Finantelor Publice. Programul de granturi pentru dezvoltarea scolara este o competitie de proiecte care se adreseaza tuturor unitatilor scolare, in timp ce proiectul Platforme/Laboratoare de cercetare interdisciplinara vizeaza crearea si dotarea unor laboratoare complexe de formare si cercetare.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.