Fara investitii, IMM-urile nu au nici o sansa pe piata europeana

Oficialul organismului international a subliniat ca micii intreprinzatori se confrunta cu probleme majore in Romania, aceste firme fiind „lasate pur si simplu la voia intamplarii”. „O parte din intreprinderile mici si mijlocii au fost privatizate prin metoda MEBO si au fost preluate de fosti angajati ai acestora. In cele mai multe cazuri, acestia sunt nostalgici, sunt intreprinzatori romani care nu stiu de ce tehnologie au nevoie, de ce investitii au nevoie si ce management trebuie sa aplice”, a spus Saadat, la conferinta „Emerging Europe – Investment Summit”.

„Industria mica si mijlocie trebuie sa devina o prioritate pentru Guvern”, a mai spus Saadat. De altfel, reprezentantii micilor intreprinzatori au cerut in repetate randuri facilitati guvernamentale pentru dezvoltarea afacerilor. In contextul aderarii la Uniunea Europeana, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, estimeaza ca aproximativ 30% dintre firmele din Romania vor disparea, victime ale concurentei cu piata europeana. In acelasi timp, secretarul de stat Leonard Orban, fost negociator-sef cu Uniunea Europeana, considera ca IMM-urile romanesti vor rezista concurentei in proportie de 95-96%, cel putin in primul an de la aderare. „Din pacate intr-un mediu din ce in ce mai competitiv micile afaceri nu vor putea rezista”, considera Owaise Saadat.

„IMM-urile au nevoie de suportul sectorului bancar”, a declarat Regina Ovesny-Straka, CEO al bancii slovene Slovenska Sporitelna. In acelasi timp, Nicolae Danila, presedintele BCR, a subliniat transant: „sectorul IMM este prioritatea prioritatilor”.

In tarile europene 80% din finantarile IMM-urilor provin din credite bancare. In Romania, fondurile obtinute din credite reprezinta putin peste 20% din totalul finantarilor. Mai mult decat atat, potrivit unui studiu al Bancii Nationale, companiile nefinanciare au ajuns in anumite perioade sa aiba calitatea de creditor net in sistem, economisind mai mult decat se imprumuta de la banci. Nevoia de dezvoltare a IMM-urilor impune accesarea mai facila a creditului bancar.

Cu toate acestea, factori precum lipsa garantiilor, experienta limitata in domeniul afacerilor, lipsa de informatii, slaba eficienta manageriala, slaba prezentare a afacerii in contextul cererii de finantare limiteaza accesul IMM-urilor la finantare, precizeaza studiul.

Rezultatele financiare anuntate de banci pentru anul 2005 consemneaza cresteri spectaculoase. In acelasi timp, institutiile bancare continua procesul de extindere si modernizare. Desi cresterile s-au datorat in primul rand dezvoltarii pe domeniul retail, bancile nu au neglijat sectorul finantarilor destinate IMM.
Potrivit datelor Bancii Nationale, creditele acordate companiilor reprezinta 70% din totalul finantarilor bancare.

Ajutoarele de stat vor fi acordate in perioada 2006-2013 in special pentru domenii cum ar fi protectia mediului, dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, a zonelor ramase in urma, a cercetarii si inovarii, a decis recent Guvernul Romaniei. La data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana se va realiza transferul de competente in ceea ce priveste autorizarea ajutoarelor de stat catre Comisia Europeana, care va aplica direct reglementarile comunitare in materie.

Principalele obiective ale politicii ajutorului de stat sunt cresterea competitivitatii operatorilor economici, reducerea decalajelor intre nivelul de dezvoltare al economiei romanesti si al celei comunitare, reducerea disparitatilor economico-sociale intre regiuni, directionarea eficienta a resurselor prin concentrarea acestora spre atingerea obiectivelor nationale de dezvoltare, fundamentarea politicii in domeniul ajutoarelor de stat pe o analiza economica rafinata a impactului acestora si aplicarea eficienta a acquis-ului comunitar in materia ajutorului de stat.

Sursa: Curierul National online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top