Faza a doua a SAMTID pentru judetele Mures si Harghita va dura pana in 2018

Implementarea fazei a doua a programului SAMTID pentru judetele Mures si Harghita, ce prevede infiintarea unui operator unic de servicii de apa si canalizare la standardele Uniunii Europene, se va finaliza in 2018.

Programul, constituit din fondurile de preaderare PHARE 2002, va fi aplicat in orasele Targu Mures, Reghin, Sighisoara, Tarnaveni, Ludus, Iernut din judetul Mures si Cristuru Secuiesc, din judetul Harghita. Potrivit proiectului, operatorul regional care va deservi cele sase orase care au aderat la program.

Costul total de implementare a fazei a doua a programului pentru judetele Mures si Harghita este de 14.068.401,02 euro. Din aceasta suma, 4.999.909,72 euro vor fi fonduri PHARE, 1.665.698,68 euro vor proveni de la bugetul de stat si 7.402.792,62 euro dintr-un imprumut garantat de stat de la Banca Europeana de Investitii.

Programul SAMTID prevede ca jumatate din suma necesara pentru investitiile in vederea crearii operatorului unic, capabil sa ofere servicii la standardele europene, este jumatate grant si jumatate contributie a localitatilor. Contributia localitatilor poate fi asigurata printr-un credit BERD cu dobanda de 5 la suta pe 25 de ani, cu perioada de gratie de 5 ani.

Asocierea oraselor mici si mijlocii din judetul Mures trebuie sa contribuie cu 6,3 milioane de euro, sume impartite diferentiat intre acestea. Programul SAMTID a fost experimentat deja, in cadrul unui proiect pilot, in cinci judete din Romania, iar in aceasta a doua faza, judetul Mures este cuprins alaturi de alte patru judete.

Acesta program urmareste dezvoltarea infrastructurii de apa din orasele mici si mijlocii, iar faza a doua se desfasoara in localitati aflate in cinci judete, respectiv Arad, Maramures, Mures-Harghita, Prahova si Suceava. Costul acestei faze a programului se va ridica la 58,2 milioane de euro, din care 21,53 milioane de euro vor proveni dintr-un grant PHARE si 7,17 milioane din alocatii de la bugetul de stat.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top