Garantii si ajutoare de la stat oferite IMM-urilor de Eximbank

IMM-urile care au un credit bancar contractat dupa 1 ianuarie 2006 sau care intentioneaza sa obtina unul nou au acum ocazia sa s-si recupereze din fondurile statului, prin intermediul Eximbank, jumatate din dobanda platita bancii comerciale finantatoare. Este vorba asadar de un ajutor de stat, cea mai recenta modalitate gasita de noul Guvern de a sprijini dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii.

Cum se procedeaza: daca firma a obtinut, la inceputul anului, un credit (in lei) de la o banca, societatea cere acestei banci o adeverinta din care reiese valoarea dobanzilor platite in primul trimestru al anului, cu care societatea merge la Eximbank, care ii va da cash jumatate din aceasta suma. Din care banca isi opreste si comsioanele. Acest tip de ajutor poate ajunge pana la echivalentul a 100.000 de euro, de care o firma poate beneficia pe parcursul a trei ani.

Este vorba, in primul rand, de noul produs Eximbank de compensare partiala a dobanzii, in limita a 400.000 RON, echivalentul a 100.000 de euro.

O firma poate beneficia de o compensatie de maxim 400.000 RON pe o perioada de minim trei ani. Daca societatea a beneficiat de aceasta compensatie pe parcursul acestui an, nu mai poate apela la acest ajutor de stat decat peste trei ani.

Al doilea nou produs destinat IMM-urilor, este micro-garantia acordata firmelor care vor sa contracteze un credit de la o banca comerciala dar nu dispun de garantiile necesare.

Compensatia partiala a dobanzii cat si micro-garantia se acorda IMM-urilor care contracteaza credite de la banci. In acest fel, firmele care nu dispun de garantii pot obtine un credit garantat in proportie de 80% de stat, iar ulterior, dupa plata dobanzilor, isi pot recupera trimestrial jumatate din valoarea acestora.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.