Interesul bancilor pentru IMM-uri si finantarea de proiecte de stat va creste

Interesul bancilor pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii si a proiectelor de stat va creste in perioada urmatoare, insa retailul va continua sa aiba o pondere importanta in structura veniturilor institutiilor de credit, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

“Consider ca batalia pentru cucerirea pietei de retail nu s-a terminat. Bancile ajusteaza produsele la cerintele clientilor si la restrictiile impuse de BNR”, a afirmat Ghetea.

Concurenta pe piata de retail determina reducerea dobanzilor si a comisioanelor practicate de banci, dar si profitul pe tranzactie. In ceea ce priveste rezultatele totale, bancile au de castigat, a completat Ghetea.

Referindu-se la situatia IMM-urilor, presedintele ARB a aratat ca multe dintre acestea nu indeplinesc conditiile pentru a primi credite, iar dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana multe vor disparea.

“Sunt banci care se declara dedicate IMM-urilor. Pe masura ce ne apropiem de aderare, aceasta concurenta pentru atragerea IMM-urilor se va intensifica”, a spus Ghetea.

El a apreciat ca, in paralel, se va intensifica si concurenta pentru finantarea proiectelor de stat.

“Vrem ca bancile romanesti sa fie parteneri in proiecte mari, in special in cadrul celor din infrastructura”, a precizat Ghetea.

Totodata, presedintele ARB a atras atentia asupra importantei finantarii afacerilor din sectorul agricol.

“Cred ca intr-un viitor apropiat, Romania, ca tara europeana, va trebui sa traga foloasele de pe urma potentialului agricol dezvoltat. In acest moment, exista banci care finanteaza agricultura, dar nu la un nivel care sa asigure necesarul”, a afirmat Ghetea.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.