Dupa aderare, Romania va primi 698 milioane de euro de la UE pentru agricultura

Dupa integrarea Romaniei in UE, fermierii autohtoni vor primi doar un sfert din subventia pe care o primeste un membru UE. In fiecare an, subventia va creste cu 5%, asa cum s-a intamplat si in Ungaria sau Polonia.

Planul National de Dezvoltare Rurala pentru perioada 2007-2013 va fi definitivat pana la sfarsitul anului, urmand sa beneficieze, in primii sapte ani de la data aderarii la UE, de fonduri europene in valoare de circa 7,1 miliarde euro.

Tara noastra va primi in primul an ulterior aderarii la UE circa 698 milioane de euro pentru dezvoltare rurala, in conditiile in care anul viitor vor deveni functionale 17 programe de dezvoltare rurala.

Astfel, finantarea europeana va permite derularea a 2.300 de proiecte de infrastructura rurala, respectiv sisteme de irigatii, drumuri catre ferme, alimentari cu apa etc., precum si a 16.000 de ferme agricole. De asemenea, vor fi sprijinite 750 de grupuri de producatori, iar fermele de subzistenta vor primi cate 1.500 euro pe an, timp de trei ani, cu conditia ca o parte din productie sa fie destinata pietei. Ministerul Agriculturii estimeaza ca circa 85.000 de fermieri vor fi eligibili pentru acest tip de sprijin.

In acelasi timp, circa 25% din bugetul alocat Romaniei de UE pentru intervalul 2007-2013 va fi folosit pentru masuri legate de protejarea mediului, urmand sa fie finantate proiecte de agricultura ecologica, sprijinirea fermelor din zonele cu handicapuri naturale, dar si proiecte de impaduriri de terenuri agricole si terenuri degradate.

Reprezentantii ministerului apreciaza ca vor fi realizate circa 800.000 hectare de pasuni si culturi agricole din zonele montane, care vor primi sume cuprinse intre 25 si 250 euro pe hectar sau circa 70.000 hectare vor fi impadurite, finantarea medie care poate fi primita fiind de 5.000 euro pe hectar.

Aproximativ 22,5% din buget este alocat pentru dezvoltare rurala in vederea infiintarii de microintreprinderi, respectiv circa 30.000 de unitati, promovarea unor activitatilor non-agricole in mediul rural, precum agroturism sau mestesuguri – 17.000 de beneficiari cu o medie de 60.000 euro pe proiect.

De asemenea, vor fi vizate si renovarea satelor – circa 1.200 de localitati, cu o valoare medie a proiectului de 900.000 euro, banii fiind atribuiti pentru modernizarea scolilor, a bisericilor sau protejarea patrimoniului cultural.

Sursa: Gardianul online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.