Bucurestiul obtine ratingul -BBB minus- pentru creditele pe termen lung

Fitch Ratings a acordat municipiului Bucuresti ratingul “BBB minus” pentru creditele pe termen lung in valuta si moneda nationala, iar pentru cele pe termen scurt “F3”, perspectiva fiind stabila.

Ratingul acordat ia in calcul sprijinul financiar si controlul autoritatilor centrale asupra celor municipale, economia dinamică a orasului si indicatorii economici peste media nationala. Analistii companiei au luat in calcul si flexibilitatea financiara redusa a orasului, cresterea semnificativa a datoriilor pentru a finanta lucrarile de infrastructura si gradul ridicat de expunere la riscurile de refinantare si valutare.

Perspectiva stabila reflecta estimarile Fitch privind cresterea datoriilor si imbunatatirea performantelor operationale, in timp ce perioada mare de rambursare a imprumuturilor atenueaza impactul cresterii datoriilor municipalitatii.

Sistemul foarte centralizat al incasarilor, atat prin colectare directa cat si prin alocari de la bugetul central, acopera 85% din bugetul orasului, controlul exercitat de Guvern asupra bugetului si datoriilor orasului, precum si relatiile bune cu autoritatile centrale asigura orasului o situatie financiara bine monitorizata.

Bugetul Bucurestiului este caracterizat de analistii Fitch ca nefiind foarte flexibil intrucat statul controleaza atat baza de impozitare, nivelul impozitelor, incasarea principalelor venituri, cat si cei mai importanti factori de cheltuieli, cum ar fi salariile. In plus, necesitatile ridicate de investitii si angajamentul administratiei locale privind imbunatatirea infrastructurii exercita presiuni asupra cheltuielilor.

Performanta operationala a orasului a fost favorabila in ultimii cinci ani avand in vedere cresterea veniturilor operationale cu 18% in aceasta perioada. Fitch anticipeaza in continuare cresterea acestor venituri, in special in ceea ce priveste impozitele pe venit, avand in vedere mediul socio-economic dinamic si cu venituri ridicate dupa standardele romanesti. Impozitul pe venit, care are o pondere de 75% la formarea bugetului orasului, impreuna cu presiunea scazută asupra cheltuielilor operationale, ar trebui sa consolideze performantele operationale pe termen mediu, in pofida programului amplu de investitii.

Datoriile orasului au crescut la sfarsitul anului trecut la 2,14 miliarde de lei, circa 600 de milioane de euro, reprezentand 145% din veniturile actuale, comparativ cu un nivel de 19 milioane de lei in anul 2001. Noile proiecte, care vizeaza domenii cum ar fi managementul deseurilor, scolile, drumurile si modernizarea urbana, vor impune contractarea de noi credite in perioada 2006-2008, astfel ca datoriile vor ajunge la finele anului 2008 la 2,7 miliarde de lei, aproximativ 760 milioane de euro. In consecinta, serviciul datoriei, care reprezenta trei procente din venituri in 2005, va creste semnificativ incepand cu 2006, ajungand la 9-10% pe termen mediu.

Bucurestiul se va confrunta cu riscuri de refinantare si de curs valutar, avand in vedere expunerea determinata de datoriile in valuta si rambursarea in 2015 a emisiunii de obligatiuni de 500 de milioane de euro lansata in 2005.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.