Afacerile Magdei Tepoi dauneaza intregii comunitati a oamenilor de afaceri

In contextul in care judetul Iasi a ajuns in topul judetelor cu un fenomen ridicat al deturnarilor de fonduri europene, imaginea acestei regiuni a suferit o deteriorare semnificativa in ceea ce priveste increderea celor care acorda astfel de fonduri menite sa ajute o ridicare a nivelului economic la standardele europene.

Camera de Comert a Regiunii Unu Nord Est, condusa de Magda Tepoi, institutia la care a fost tras cel mai mare tun, a fost deja trecuta pe lista neagra in ceea ce priveste viitoarele proiecte finantantate din banii bugetului Uniunii Europene.

“Au fost intocmite niste liste negre cu cei care nu au folosit in mod corespunzator fondurile europene. Ca principiu, Camera de Comert a Regiunii Unu Nord Est nu ar mai putea accede la astfel de fonduri europene”, a declarat ieri Constantin Apostol, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord Est, autoritatea care s-a ocupat de modul in care au fost folositi banii de catre Magda Tepoi.

“Padure fara uscaturi nu exista. Astfel de deturnari de fonduri nu ar fi trebuit sa existe si, in mod clar, imaginea regiunii a fost afectata. Tehnicienii nostri si-au facut treaba in mod corespunzator si nu este vina noastra ca s-a intamplat asa”, a mai adaugat Apostol.

Pe de alta parte, si reprezentantii Ministerului Integrarii Europene sustin ca imaginea regiunii poate suferi un grav prejudiciu ca urmare a ilegalitatilor comise pe banii europenilor.

“Evident ca aceste deturnari de fonduri afecteaza imaginea Iasului, insa problema este mult mai complexa. Vom analiza ceea ce se intampla si vom transmite un punct de vedere oficial”, a declarat Alexandru Nazare, purtatorul de cuvant al Ministerului Integrarii Europene.

Potrivit anchetatorilor bucuresteni, Magda Tepoi a obtinut cateva sute de mii Euro pentru formarea de specialisti in domeniul economic, insa banii au fost folositi in alte scopuri, chiar si in campania electorala a PNL din 2004. Prejudiciul declarat de Ministerul Integrarii este de 211 mii Euro.

In momentul de fata, dosarul Magdei Tepoi se afla in fata instantei de judecata, iar in cazul in care va fi gasita vinovata aceasta risca sa-si petreaca urmatorii ani dupa gratii.

O alta ancheta a procurorilor in cee ce priveste deturnarea de fonduri europene il are drept protagonist pe Doru Teodor, administratorul SC Teofarm SA. Acesta ar fi facut unele golanii privind achizitia unor utilaje cu care trebuia sa fabrice prospecte pentru industria farmaceutica la standarde europene.

Cel mai nou caz in care un iesean a deturnat fonduri europene este cel in care Vladimir Crusnevschi, a obtinut 72 mii Euro nerambursabili, dar o parte din acesti bani i-a bagat in propriul buzunar fara sa respecte contractele incheiate.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.