Moldovenii – primii pe tara la contractarea fondurilor SAPARD?

In Regiunea Nord-Est au fost declarate eligibile 1.262 proiecte finantate prin SAPARD, dintre care 952 apartin beneficiarilor privati.

Reprezentantii de la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi si de la Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit sustin ca Regiunea Nord Est s-ar putea clasa pe primul loc in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene prin Programul SAPARD.

Pana acum au fost declarate eligibile 1.262 proiecte, dintre care 952 apartin beneficiarilor privati. Judetul Iasi se claseaza pe locul secund, dupa Suceava, atat ca numar de proiecte, cat si ca volum al fondurilor alocate.

Cele 316 de proiecte ale sucevenilor reprezinta 25% din numarul total de proiecte pe regiune, iar cele 235 proiecte ale iesenilor 18,61%. “Suceava a avut mai multe proiecte decat Iasul declarate eligibile pentru ca beneficiarii de acolo au depus dosare de cand a inceput Programul SAPARD, adica din a doua jumatate a anului 2002. La Iasi cele mai multe dintre dosare, pot spune chiar mai mult de jumatate, au fost depuse numai in ultimul an de zile, daca acum finantarea proiectelor de la Iasi este de 115 milioane Euro, in ultimul an au fost depuse proiecte a caror finantare ajunge la 73 milioane Euro. A fost o munca extrem de grea, insa acum suntem multumiti ca am finalizat fondurile chiar cu o jumatate de an mai devreme. Nici cei din sistem nu credeau acest lucru si m-au luat un pic peste picior cand la inceputul anului spuneam ca fondurile vor fi finalizate in luna septembrie. Iata ca nu am ajuns in septembrie si deja am absorbit fondurile”, a declarat Eugen ticau, director la Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit pentru Regiunea Nord Est.

“Luna iulie a fost luna in care am primit cele mai multe solicitari de fonduri. Aceasta se datoreaza in mare parte si faptului ca societatile pe actiuni trebuie sa hotarasca in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) daca sunt pregatite pentru investitie. A fost depus un efort foarte mare din partea angajatilor Oficiului, insa acum suntem multumiti de ceea ce am realizat si asteptam rezultatele finale de la Bucuresti sa vedem pe ce loc s-a clasat Regiunea Nord Est ca numar de proiecte pe tara”, a declarat Liviu Bulgaru, director la Oficiul Judetean de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rural si Pescuit.

Sursa: Ziua de Iasi online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.