Interviu cu dl. Bertrand d Estalenx, expert international in managementul deseurilor

Dl. Bertrand d’Estalenx are o experinenta de 25 de ani in gestionarea deseurilor. Competentele dumnealui in acest domeniu sunt vaste: elaborarea de strategii nationale de gestionarea deseurilor si de studii specifice, proiectarea de sisteme de management al deseurilor, cunoasterea amanuntita a legislatiei europene de mediu, elaborarea documentatiei de licitatie pentru proiecte de mediu, coordonarea implementarii de sisteme de management al deseurilor s.a.m.d.

Dl. Bertrand d’Estalenx are experienta internationala in problematica gestionarii deseurilor, in tari din Europa (Franta, Polonia, Rusia, Romania, Cehia), Asia (Vietnam, Indonezia, China) si America de Sud (Columbia, Brazilia, Mexic, Venezuela, Bolivia).

I: Avand in vedere experienta dumneavoastra ca specialist international in managementul deseurilor, care credeti ca sunt cele mai semnificative probleme cu care se confrunta Romania in ceea ce priveste gestionarea deseurilor?

R: Raspunsul meu este fundamentat pe doua chestiuni cheie (in privinta carora chiar au inceput sa fie inregistrate progrese):

a. Lipsa constientizarii partilor implicate in procesul de gestionare a deseurilor: cetatenii, administratia publica, reprezentantii din mediul politic.

b. Lipsa unor mecanisme eficiente de cooperare si a unor practici de gestionare a deseurilor in randul autoritatilor publice locale: noile sisteme de management al deseurilor presupun ca autoritile locale sa se implice constant in operatiunile de implementare, monitorizare si control. Un anumit tip de sistem sau serviciu de management al deseurilor determina aparitia unor alternative pe care o autoritate locala trebuie sa le poata gestiona si, eventual, corela. Spre exemplu, o autoritate locala ar putea sa sprijine alte autoritati locale in vederea constituirii unui sistem eficient de colectare a deseurilor. Un alt exemplu: mai multe autoritati publice pot conlucra pentru dezvoltarea unor facilitati de tratare si depozitare a deseurilor.

I: Care considerati ca este principalul avantaj al programului Phare CES – Schema de Investitii pentru Proiecte Mici de Gestionarea Deseurilor?

R: Cred ca un mare avantaj al acestui program este ca incurajaza autoritatile locale sa isi asume propriile responsabilitati. Cu alte cuvinte: descentralizarea. Descentralizarea este oportuna, mai ales in ceea ce priveste managementul deseurilor. Ceea ce vreau sa spun este ca acest serviciu este mai mult de natura operationala. Populatia va vedea zilnic noile sisteme si echipamente ce permit gestionarea ecologica a deseurilor. De asemenea, populatia trebuie sa depuna eforturi multiple in vederea implementarii cu succes a noilor sisteme de gestionarea deseurilor; cetatenii trebuie sa fie convinsi sa participe la etapa de pre-sortare a deseurilor. In mod frecvent autoritatea locala este perceputa de catre populatie ca fiind singura responsabila pentru succesul sau esecul proceselor de management al deseurilor. In realitate, un oras mai curat este posibil doar prin incurajarea colaborarii si intensificarea comunicarii intre cetateni si autoritatile publice. De exemplu, unii primari din Franta au descoperit ca implementarea sistemelor de management al deseurilor solide a avut ca efect dezvoltarea si imbunatatirea cooperarii intre municipalitate si cetateni.

I: Franta este recunoscuta ca una dintre cele mai dezvoltate tari in ceea ce priveste managementul deseurilor. Ati putea sa ne dati o sugestie cu privire la bunele practici franceze – practici care ar putea fi utilizate de actualii si potentialii beneficiari ai Phare CES – Schema de Investitii pentru Proiecte Mici de Gestionarea Deseurilor?

R: In ultimii 25 sau 30 de ani, autoritatile locale franceze sub indrumarea ADEME ( Agentia pentru Mediu a Guvernului Francez) au dezvoltat si implementat conceptul „decheterie” *. Astazi aproape 3.000 de astfel de facilitati sunt disponibile pentru diferiti utilizatori (cetateni, gospodarii, ateliere mici) pentru a gasi o modalitate de a evacua intr-un mod ecologic tot felul de deseuri care nu pot fi colectate de sistemele traditionale de colectare: deseurile voluminoase, deseurile rezultate din demolari si lucrari, deseuri verzi etc. De regula, aceasta facilitate presupune punerea la dispozitia utilizatorilor a containerelor speciale pentru fiecare tip de deseuri; periodic, operatorul de salubrizare transporta deseurile la puncte de reciclare, tratare sau depozitare.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top