O noua runda de finantari prin programul ENERGIE INTELIGENTA – EUROPA

Comisia Europeana pregateste lansarea celei de a treia runde de apeluri pentru depuneri de proiecte pe programul ENERGIE INTELIGENTA – EUROPA ( Intelligent Energy – Europe). Apelul pentru depunerea de proiecte spre finantare este cel mai probabil sa apara in luna septembrie a acestui an iar termenul limita va fi undeva la inceputul anului 2006.

 

Cele mai multe domenii tematice cuprinse in programul multi-anual “Inteligent Energy-Europa (2003-2006)” (EIE) vor fi accesibile in aceasta runda de finantari, ultimele detalii urmand sa fie enuntate in programul anual pe 2005, document ce va fi dat publicitatii in luna august sau septembrie a.c. Aproximativ 50 milioane Euro vor forma bugetul disponibil pentru aceasta runda, pentru finantarea activitatilor ce tin de eficienta energiei, utilizarea eficienta a energiei in transporturi, sau actiuni pe orizontala incluzand crearea de noi agentii ce se ocupa de energie.

In categoria solicitantilor eligibili se inscriu organizatiile din toate Statele Membre, dar si, in functie de evolutia negocierilor curente, si cele din Romania, Bulgaria si Croatia. Organizatii cu sediul in tarile EEA (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) sunt si ele eligibile.
Acest apel pentru depuneri de proiecte este ultimul in care mai pot fi accesate fonduri prin proiecte COOPENER in domeniul cooperarii cu statele in curs de dezvoltare in cadrul programului ENERGIE INTELIGENTA – EUROPA.

EIE:
Programul multi-anual “Inteligent Energy-Europa (2003-2006)” (EIE) intentioneaza sa sprijine politica Uniunii Europene in domeniul energiei. Scopul programului este de a sustine obiectivele viabile in domeniul energiei, realizand o contributie echilibrata pentru atingerea obiectivelor generale in furnizarea si aprovizionarea cu energie, competitivitatii si protectia mediului. Programul este structurat in patru parti:

  1. SAVE – sustine activitatile referitoare la imbunatatirea si folosirea rationala si eficienta a energiei in domeniile constructei si industriei.
  2. ALTENER – promovareaza sursele de energie moderne pentru productia centralizata si descentralizata de electricitate si caldura precum si integrarea acestora in mediul local si sistemul energetic.
  3. STEER – ofera suport pentru initiativele legate de toate aspectele transportului de energie, noile sursele de energie si cele in curs de reinoire, promovarea combustibililor ecologici precum si eficienta energiei in domeniul transporturilor.
  4. COOPENER – ofera suport pentru initiativele legate de promovarea reinoirii surselor de energie si eficienta energiei in dezvoltarea tarilor, mai ales pentru tarile in curs de dezvoltare cum ar fi Africa, Asia, America Latina.

Mai multe detalii despre viitorul apel, programul anual si alte informatii vor fi postate pe www.finantare.ro de indata ce vom avea cunostinta de ele.

Sursa: , Comisia Europeana, 22 iulie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.