Statul va continua finantarea Sapard

500.000.000 de euro pentru 1.700 de proiecte. Proiectele eligibile din programul SAPARD, care nu vor mai putea fi finantate din bani europeni, vor primi in schimb 50% din valoare de la Ministerul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat la Bistrita ca a stabilit cu Ministerul Finantelor sa se continue finantarea pentru 1.700 de proiecte, care au fost declarate eligibile in programul SAPARD, insa nu au mai putut fi finantate din bani europeni.

“Vom interveni cu bani de la buget, exact cum faceau cei de la Bruxelles, si vom suporta 50% din valoarea fiecarui proiect. Este vorba despre proiecte in valoare de 500 de milioane de euro, din care urmeaza sa se construiasca ferme, dar si pensiuni, unitati de procesare”, a spus Flutur. Potrivit lui Flutur, acest program de finantare reprezinta asa-numitul “SAPARD romanesc”.

Potrivit datelor Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), prin programul SAPARD a fost solicitata o suma de 1,66 miliarde de euro pentru finantarea a 5.301 proiecte, dintre care 3.883 de proiecte in valoare de 1,18 miliarde de euro au fost deja declarate eligibile.

Restul cererilor se afla in diferite etape de verificare si de evaluare.

In perioada 2005-2006, media lunara a solicitarilor de fonduri a fost de 160 de proiecte, iar de la inceputul acestui an, media lunara inregistrata a crescut la 290 de proiecte.

In ultimele luni, media a depasit 700 de proiecte depuse spre aprobare, in timp ce in luna iulie numarul proiectelor a ajuns in jurul valorii de 800. In situatia in care anumite proiecte vor fi reziliate din cauza nerespectarii procedurilor, fondurile vor fi alocate pentru finantarea proiectelor din lista de asteptare.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii a declarat ca urmeaza sa fie implementat un program de imbunatatire a raselor de animale, prin care ministerul intentioneaza sa finanteze aducerea pe piata a unor nuclee de animale de rasa, atat din tara, cat si din strainatate.

Gheorghe Flutur a mai spus ca, in perioada urmatoare, va fi acordata o subventie de un leu pe litrul de motorina, care sa acopere in proportie de 100% accizele la acest carburant.

Sursa: Cotidianul online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.