Se anunta demiteri la varful agentiilor de dezvoltare regionala

Ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, a anuntat la un seminar desfasurat recent la Busteni faptul ca va cere schimbarea imediata a unor presedinti de agentii de dezvoltare regionala, pe motivul ca o serie de proiecte finantate din fonduri europene au fost selectate pe criterii politice.

Conform declaratiilor ministrului de resort, „schimbarea se poate face numai de catre Consiliul de Dezvoltare Regionala, consiliu din componenta caruia fac parte presedintii consiliilor judetene. Motivul pentru care am luat aceasta decizie si voi cere masuri este legat de faptul ca in momentul in care au intrat in implementare, o buna parte din proiecte au avut vicii majore. De exemplu, un proiect care tocmai a fost propus pentru a fi pregatit pentru fondurile structurale la Constanta, ca titulatura, era frumos, „Imbunatatirea activitatii turistice pe faleza”, de fapt, era un drum costier intr-o zona in care era nevoie, conform legii, de aprobare din partea Ministerului Mediului. Tot la Constanta voi cere schimbarea presedintelui pe Regiunea sud-est, pentru proiectul care viza construirea pavilionului expozitional. Mai sunt si alte judete in care avem probleme. Selectarea n-a fost facuta nici pe departe pur tehnic, asa cum ar trebui sa faca ADR-urile, ci a existat si o influenta politica. Lista poate sa continue cu parcul industrial de la Turnu Magurele, drumul de la Mehedinti; practic, pe toate regiunile de dezvoltare avem astfel de proiecte”.

Referindu-se la pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana, ministrul Anca Boagiu a declarat ca problema sistemelor informatice de interoperabilitate pentru colectarea taxelor si accizelor este una ca si rezolvata. Una dintre chestiunile ramase de solutionat este legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate, aflata in prezent la parlament, care va fi dezbatuta dupa vacanta parlamentara.

Despre steguletele acordate agriculturii, acestea sunt aproape de transformare in verde si nu exista pericol de a nu fi rezolvate in totalitate pana la momentul 1 ianuarie 2007.

Revenind la proiectele finantate cu bani europeni care au fost selectate pe criterii politice, Anca Boagiu a mai adaugat: „O parte dintre proiecte in acest moment ar trebui sustinute, iar altele reziliate. O situatie si mai neplacuta este cea a celor doua proiecte – Pavilionul Expozitional de la Constanta si Parcul Industrial de la Braila – pentru care trebuie sa dam banii inapoi. Ele au trecut printr-un proces de selectie pe care il face acest organism tehnic care se numeste Agentia de Dezvoltare Regionala si a carui evaluare este validata de Consiliul de Dezvoltare Regionala. Din nefericire, lipsa unei evaluari corespunzatoare si influenta politica au condus la aparitia unor proiecte care in acest moment sunt in cele trei situatii pe care vi le-am expus anterior”.

Daca ne vom uita la proiectele selectate si la compozitia Consiliului de Dezvoltare Regionala, alcatuit din presedintii consiliilor judetene, vom observa ca in buna parte proiectele au fost selectate in functie de coloratura politica a regiunii.

Cum in toate regiunile de dezvoltare regionala exista proiecte care nu respecta criteriile de eligibilitate practicate de UE, masura de revocare a sefilor agentiilor va fi continuata de masuri complementare.

Ministrul a spus ca „masurile pe care noi le prevedem in perioada urmatoare sunt diverse. Nu vom semna protocoale fara a putea controla, ceea ce nu puteam sa facem pana in acest moment. In acelasi timp suntem in discutie atat cu consiliile judetene, cat si cu asociatiile primariilor marilor municipii, ale oraselor si comunelor.

Selectia la nivelul regiunilor va fi facuta nu de un organism politic, cum este Consiliul de Dezvoltare Regionala, ci de un organism care sa aiba in componenta sa si reprezentanti ai societatii civile, ai mediului universitar. In acest fel ea va reflecta perspectiva de dezvoltare a regiunii si nu in mod exceptional interesele de multe ori, de ce nu, electorale pe care am putea sa le avem oricare dintre noi, dar care sa nu corespunda cu perspectiva de dezvoltare a regiunii si criteriile de convergenta pe care trebuie sa le indeplinim”.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top